Бусове на полицията и таксита стават линейки

Министър Ангелов проверява болници, които отказват да приемат пациенти

Бусове на полицията и таксита стават линейки | StandartNews.com

Бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на спешната помощ в София, която се задъхва от лавината болни. За това настоя министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в ефира на бТВ. Засега по-голямо затягане на мерките на национално ниво не се обмисля.

Министър Ангелов ще има в понеделник среща с представители на частните линейки и таксиметрова компания, които да помогнат с транспорта на пациенти до болниците в столицата. От МВР вече били осигурени и 25 буса. Карантината на здравният министър приключва утре и той се връща на работа. Професорът се закани лично да провери болниците, които не искат да разкриват легла.

Столицата попада в червената, най-рискова зона. Затова всички болници на територията й трябва да заделят 10% от леглата си за ковид-пациенти. От думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов стана ясно, че не всички болници спазват заповедта му и разкриват легла. Това било нелогично при спрян планов прием и операции.

 

"Затова нека да ме чуят всички директори на лечебни заведения – няма да има прошка за абсолютно никой, след като в лечебното заведения има свободни легла, няма планови хоспитализации и операции, да разкриват максимален брой легла", заяви проф. Костадин Ангелов.

В парламента вече е внесено предложение за глоба от 5 000до 10 000 лева за болници, които в ситуация като сегашната отказват да лекуват COVID пациенти. При повторно нарушение - ще им се прекратява договора с касата. От Българска болнична асоциация излязоха с насрещно предложение - вместо всички болници да лекуват ковид-пациенти, което крие риск от по-голямо разпространение на заразата, да се обособят една или няколко за всеки район - само за такива пациенти.

Секторът ще внесе своите контра предложение до министъра утре. Настоява и за среща с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай