Аптеките чакат ваксини срещу грип идната седмица

Джипитата все още нямат и дозите по безплатната програма

Аптеките чакат ваксини срещу грип идната седмица | StandartNews.com

Ваксини срещу грип в аптечната мрежа в страната все още няма, показа проверка на „Монитор.

Въпреки обещанията, че дозите ще бъдат пуснати за свободна продажба, такива не могат да бъдат намерени. В някои аптеки дори не знаеха кога ще бъдат снабдени с „Ваксигрип”, а други фармацевти очакваха ваксините чак в края на месеца.

Оказва се, че втората партида притивогрипни ваксини вече е по складовете у нас.

„Пратката вече е в складовете на фирмата вносител и от другата седмица ги разпределят по аптеки и кабинетите на джипитата”, обясни главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Става дума за 70 000 дози, като забавянето им е заради производителя. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов също обяви, че ваксините трябва да са налични за свободна продажба следващата седмица.

Първите дози имунизации за грип бяха пуснати в мрежата преди повече за месец и се изчерпаха в цялата страна в рамките на няколко дни.

Поради големия интерес към втората партида ваксини фармацевтите започнаха да правят списъци с мераклиите да си закупят такива и посъветваха периодично да минават да проверяват дали те вече са пристигнали. Това внесе и напрежение сред аптекарите, тъй като има хора, които всеки ден минават, за да питат дали дозите вече са налични.

На фона на големия интерес към имунизациите за грип и липсата на дози в аптечната мрежа столичният Център за сексуално здраве CheckPoint предлага протипогрипни ваксини срещу 29 лв. Те съобщиха за тази възможност още преди две седмици. Поради повишения интерес към ваксините от центъра са осигурили и ограничено допълнително количество за своите клиенти.

Преди около месец здравният министър Костадин Ангелов увери, че на пазара трябва да бъдат пуснати общо 340 000 дози противогрипни ваксини от двата типа, което е с 80 000 повече от предходната година.

От тях 180 000 броя ще бъдат покрити от здравната каса, за да могат рисковите групи, към които спадат и хората над 65 години, да се ваксинират безплатно. Те също все още не са налични в кабинетите на джипитата.

Още няма безплатни ваксини за възрастните хора и тези в рискови групи. Обясниха ни, че ще бъдат при нас след средата на месеца, но още не сме снабдени коментира и общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е и член на УС на лекарския съюз. Тя уточни, че още през август е имало пациенти, които са заявили желание да се ваксинират и тогава тя е подала списък към производителя.

Според общопрактикуващите лекари октомври е най-подходящото време за поставяне на противогрипни ваксини. Причината е, че антителата се изграждат за 2-3 седмици, тоест е необходим близо месец преди да започне грипната вълна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай