Ангелов с добри новини. Излизаме от третата вълна

Няма нито една червена зона в страната

Ангелов с добри новини. Излизаме от третата вълна | StandartNews.com

България излиза от третата вълна на коронавируса. Това обяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Той благодари на „всички български граждани, на всички, които си носиха маските и си стояха вкъщи, на онези, които се водиха от разума”.

Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили като цел. Няма нито една червена зона в страната, съобщи проф. Ангелов.

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 2002 при направени 14 215 теста. Положителните проби са 14.02%. Средната възраст на хоспитализираните българи е 55.

От "Пфайзер" следващата седмица също се очакват доставки. "Модерна" също ще доставя вече всяка седмица, а доставките там ще бъдат от по 36 000 седмично.

Освен това, ЕМА продължава работата по оценките на ваксините на “Новавак“ и “Кюървак“. Там се очаква да има решение към месец юни. През май пък ще има инспекция в Русия, за да се види как се произвежда ваксината "Спутник V".

"Ние сме лекари до гроб! Политици или началници, те са до време. Дали ще продължим да даваме тези брифинги, много зависи какви ще бъдат решенията, взети от държавата. Ние ще си изпълним нашите ангажименти до момента, докато това трябва да бъде направено.”, каза министърът в оставка.

Да, д-р Симидчиев се обади с идеята да направим среща, на която да обсъдим важни въпроси. Тази среща ще се състои днес в комисията по здравеопазването. Ситуацията е много сериозна. Да, третата вълна ще отмине, но вирусът ще остане и много зависи какви решения ще се вземат и как ще се вземат, заяви още Ангелов.

"Ще обсъдим с доц. Кунчев и с колегите какви да бъдат мерките за Великден и какви указания да бъдат дадени", заяви още проф. Ангелов. Той допълни, че в началото на другата седмица ще има и решение за хората, които влизат в страната ни и как ще става това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай