Ананиев каза как работят термокамерите на летището

Когато температурата е над 37 градуса, пътникът се отвежда в специална стаичка и попълва анкетен лист

Ананиев каза как работят термокамерите на летището | StandartNews.com

Когато отиват към гишетата всички пътници, преминаващи през летището, се засичат от термокамери, които определят точната им температура. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който направи извънредна проверка на летище „София“.

Когато температурата е над 37 градуса, пътникът се отвежда в специална стаичка и попълва анкетен лист, дава му се брошура за действията, които трябва да предприеме след това, обясни Ананиев.

„Хората с температура се извеждат от летището през специална врата и там чака санитарен автомобил. На база на организацията, която сме създали с лечебните заведения, ако човек е заподозрян, че има някакви опасности от заболяване се отвежда в лечебно заведение, което сме определили. За София това е ВМА, за Варна – болница „Св. Марина", за Бургас – Областната болница“, допълни той.

По думите му Истанбул, Москва и донякъде Доха са най-критичните дестинации.

Кирил Ананиев съобщи, че във Варна има един изолиран пътник на летището – българин, който идва от китайски остров, но той е с ниска температура – 37 градуса.

На Терминал 1 на аерогарата в София също е монтирана термокамера, която ще се заработи днес. Там температурата на пътниците се измерва дистанционно с така наречените пистолети.

Организацията на летището е изключително добра – има 10 души от здравното министерство, представители на Граничната полиция, на летищните власти и на Агенция „Митници“. Между тях има координация, всяка една от тези институции знае в какъв момент се намесва в пропускателния процес на пътниците на летището, увери още министърът на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай