Ананиев прие първите линейки по проекта за спешната помощ

Превозните средства ще отидат в Центъра за спешна медицинска помощ София

Ананиев прие първите линейки по проекта за спешната помощ | StandartNews.com

Първите два санитарни автомобила, закупени в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ у нас, ще отидат в Центъра за спешна медицинска помощ София. Центърът наистина има нужда, има много остарял парк от линейки.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев участва в официалната церемония по приемането на специализираните автомобили.

Ананиев обясни, че от март ще започне регулярното постъпване на линейките. „В първите три месеца предвиждаме да идват по 10 линейки и надявам се на базата на опита вече през следващите тримесечия да увеличим броя на линейките, които ще идват”, посочи Ананиев. Във всички 237 пункта, където са центровете и филиалите за спешна медицинска помощ, ще има линейки. За всички екипи, които работят ще има нови линейки, гарантира Ананиев.

Той коментира и заплатите в сферата. "Ние изпълняваме една средносрочна програма за увеличение на доходите на работещите в спешната помощ, като тази година имаше увеличение с 10%, така и догодина, а всъщност ние вече 2-3 години назад прилагаме тази програма за увеличение доходите на работещите в Спешната помощ”, посочи Ананиев.

Тази сутрин от БСП съобщиха, че народни представители от левицата ще внесат в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Кирил Ананиев коментира: „Ние направихме измененията в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК с цел да ускорим условията, при които е необходимо да се извърши реформирането и преструктурирането на здравния сектор. Всичките тези промени, които ги направихме водят до повишаване ефективността в разходването на средства и повишаването на контрола. Ако ние не създадем тази основа, какъвто и модел да въведем от 2020 г., той няма да успее”, посочи той.

По мащабния проект за модернизация на спешната медицинска помощ в България, страната ни трябва да получи общо 400 съвременни линейки с апаратура и оборудване. Общата стойност на проекта е над 163 млн. лева, от които почти цялата сума е безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз. Над 38 млн. лева ще отидат за закупуването на нови линейки.

С част от средствата по проекта ще се осъществи строителство на нови сгради, реконструкция, ремонт, подобряване на достъпа на лица с увреждания до лечебните заведения като това засяга 34 сгради на лечебни заведения, с над 50% държавно участие в капитала, 27 центъра за спешна помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай