Зам.министър Живков: Не съм арестуван

Акцията е заради внесените у нас отпадъци от Италия

Зам.министър Живков: Не съм арестуван | StandartNews.com

"Не съм арестуван, оказвам съдействие на разследването". Това заяви зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков, който беше изведен от сградата на екоминистерството.

От сутринта жандармерия блокира домовете му в Ботевград и Правец, а той беше докаран в кабинета си под охрана.

"Този път не става дума за водите, а за рециклиране, за боклуци", каза Живков в отговор на въпрос за какво разследване е разпитван. Така той потвърди, че акцията е свързана с внесените у нас отпадъци от Италия.

"Няма да правя коментари сега, ще има изявление по-късно на говорителя на главния прокурор", заяви пък спецпрокурорът Ангел Кънев, който въведе по-рано сутринта Живков в сградата.

След това двамата се качиха в бус на спецпрокуратурата и отпътуваха в неизвестна посока.

Живков като заместник-министър на околната среда и водите е отговарял и продължава да отговаря за даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. Според правилата могат да бъдат внасяни отпадъци за преработка, но не и такива за съхранение и депониране, припомни БНТ.

Разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци. Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в неговата вила в Правец, са търсени документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци.

Живков има два мандата като кмет на Правец, а след това и като областен управител на София. Работил е по инфраструктурни ВиК проекти.

Преди минути са направени обиски на адреси, които се обитават от братя Бобокови. Разследващите са търсили документи и са иззели такива, които да послужат като доказателства по това разследване.

В момента се проучват взимоотношенията на фирмите на братя Бобокови с други дружества, където е било предвидено евентуално италианските боклуци да бъдат горени.

снимка БНТ

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай