ВАС отсъди срещу част от карантината

Делото е образувано по жалба на гражданин поставен при пристигането си в България под 14-дневна карантина, който не могъл да се върне на работа във Великобритания

ВАС отсъди срещу част от карантината | StandartNews.com

Върховният административен съд обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването от 26 март във връзка с карантинни мерки обявени в страната, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото е образувано по жалба на гражданин поставен при пристигането си в България под 14-дневна карантина. През това време той не е имал право да се върне на работното си място във Великобритания.

Въпросната заповед на министъра допуска изпълнението на няколко други заповеди. В съда са атакувани части от четири заповеди. Те предвиждат поставянето под карантина на лица пристигнали в страната от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; както и заповедта, забраната за посещение на паркове и създаването на КПП-та с условия за преминаването им.

Според съда заповедта е нищожна, защото е издадена при липса на материална компетентност. По своето естество тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове.

За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, посочва съдебния състав.

Определението на съда може да се обжалва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай