Топ юрист: ВНС е конституционно плашило /ОБНОВЕНА/

Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, тя ще бъде използвана за политически поръчки, коментира проф. Пламен Киров

Топ юрист: ВНС е конституционно плашило /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Веднъж свикано, то не може да бъде разпуснато
  • Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, тя ще бъде използвана за политически поръчки, коментира проф. Пламен Киров
  • БСП иска главният прокурор да е подопечен на парламента и да се отчита пред него

Великото народно събрание е конституционно плашило. Веднъж свикано, то не може да бъде разпуснато. Това каза в предаването "Офанзива" с Любо Огнянов бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Причината е, че когато бъде избрано ВНС то се саморазпуска, след като изпълни промените в конституцията, за които е свикано. Но срок за това няма.

Коментарът на проф. Киров бе по повод намерението на президента Румен Радев да организира широк обществен дебат за промени в конституцията, свързани в ролята и мястото на прокуратурата в съдебната система.

Не е лошо да има дебат за правомощията на прокуратурата. Но ако извадим прокуратурата от съдебната власт, тя ще бъде използвана за политически поръчки, категоричен бе проф. Пламен Киров. И допълни: "Ако извадим прокуратурата от съдебната власт, можем да я сложим в изпълнителната власт. Тогава тя ще бъде използвана за изпълнение на политически поръчки, да ударим опонентите и да скрием срамотиите на нашите. Така ще превърнем прокуратурата в политически орган.”. Според проф. Киров другият вариант е да се засили ролята на главния прокурор.

Процедурата за избор на главен прокурор настрои съдии срещу прокурори, започнаха пунически войни, провокирани от някои съдии, коментира проф. Пламен Киров и коментира, че това не е добре за съдебната система у нас.

"Президентът разполага с добър екип юристи, те са обяснили съдържанието на решение номер 3 във връзка с тълкуване на формата на държавно управление. Там се съдържа забрана обикновеното Народно събрание да интервенира. Прокуратура, съд и следствие не могат да бъдат нарушавани. Прокуратурата може да бъде извадена от тези три власти само с велико НС", обясни бившият конституционен съдия.

"Радев искаше да намекне, че може да бъде рационализиран съществуващият текст, като се доуточнят правомощията на прокуратурата. Не е лошо да има дебат по тази тема. Представителите на различните партии се събраха и се разбраха през 2015 г. за конституционните промени. Парламентарната квота е последица от вдигането на мнозинството през 2015 г. Когато се разсъждава на парче и си фиксиран в решаването на едни проблеми, трябва да си даваш сметка, че ако ги решиш, може да породиш други", заяви още проф. Киров.

„В Европа няма единен модел що се отнася до структурирането на съдебната власт. Това са консервативни системи, национално обусловени на базата на исторически опит и традиции на конкретната държава. При приемането на Конституцията през 1991 г. целта беше да не може да се упражнява политическо влияние. Такава една капсулирана и независима структура, е и безотговорна", сподели той.

Предложението на Сотир Цацаров, КПКОНПИ да е по-активна е продуктивно, смята експертът. Според него полицейските правомощия на антикорупционната комисия по-скоро трябва да бъдат ограничени.

Според соцдепутата Румен Гечев трябва да  има Велико народно събрание. Право е на президента да свика такова. Съдебната система не се справя – умишлено или поради липса на капацитет. Панацеята е не къде се намира прокуратурата, а колко добре работи с останалите институциите. За нашата действителност прокурорът няма да е добър ход да е част от правителството. Ние предлагаме прокурорът да е подопечен на парламента и да има отчетност. Без да бъде зависим, каза Румен Гечев. Странна е възможността на българската прокуратура да може да спре прокурорска проверка, да прекрати дело. Тоест прокурорът може да се изкуши да закрие съдебна процедура, която би могла да завърши с осъждане на едно лице, смята той. "Нашите експерти и юристи показват, че има проблем със съдебната система. Прокуратурата е изключително важно звено, определящо за целия механизъм за работата на съдебната система. Няма как да сме доволни от ефективността ѝ, мнението ни съвпада и с оценката на европейските институции. Ние сме посочени като страната с най-голяма корупция", коментира още Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай