Свилен Илиев събирал такса „коронавирус“ за ограда

Прокуратурата очаква от външното министерство да подаде сигнал срещу консула

Свилен Илиев събирал такса „коронавирус“ за ограда | StandartNews.com

Консулът ни в Хага Свилен Илиев, чийто мандат беше предсрочно прекратен заради събиране на незаконни такси от граждани, е имал и предишни провинения, заяви на брифинг в Министерския съвет външният министър Екатерина Захариева.

Тя посочи, че за т.нар. такса „коронавирус“ от 5 евро за българи и 10 евро за чужденци във МВнР разбрали на 6 април. „Веднага, в момента, в който е разбрал посланикът и дирекция „Консулски отношения“ в София, със становище на Правна дирекция му е обяснено, че това е грубо нарушение на редица закони“, обясни Захариева.

Тя била уведомена с доклад от постоянния секретар на следващия ден. „Това не е първото провинение на въпросния консул, но за първи път си позволява да събира такива такси“, допълни външният министър.

Обяснението на дипломата било, че искал да събере пари за заграждения около консулската служба. Захариева обаче каза, че посланикът вече е започнал процедура за използване на такива съоръжения под наем.

„Много се надявам, че това няма да доведе до уронване на престижа на консулските служите , те са също на първа линия“, заяви Захариева. Тя посочи, че колегите ѝ работят ежечасно, за да облекчат прибирането на българските граждани.

По думите ѝ консулските служби в момента работят само за спешни случаи. Именно такива са били тези на българин и на чужденец, за които е доказано, че са били карани да плащат незаконната такса.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че те не са сезирани във връзка с изнесената в средствата за масово осведомяване информация за провинилия се консул.

Съгласно чл. 205 от НПК, отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно извършването на престъпление от общ характер, е незабавно да уведоми органа на досъдебното производство, както и да се предприемат необходимите мерки за запазване на данните за престъплението.

В този смисъл, задължение на органа, командировал лицето, е незабавно да сезира прокуратурата за установеното, казват от държавното обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай