Свидетел с/у осъдената Иванчева подложен на натиск

Александър Ваклин се срещна с ръководството на прокуратурата и се оплака от тормоз

Свидетел с/у осъдената Иванчева подложен на натиск | StandartNews.com

Александър Ваклин – основният свидетел по делото, в което бившата кметица на Младост Десислава Иванчева беше осъдена на първа инстанция на 20 години затвор, се срещна с ръководството на прокуратурата, за да се оплаче от постоянен тормоз, включително медиен натиск, въпреки неговата правилно изразена гражданска позиция. Днес той бе на посещение в съдебната палата при главния прокурор Сотир Цацаров и заместниците му – Иван Гешев и Мария Шишкова.

Срещата е поискана от Ваклин, по повод упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение по делото срещу кмета на столичния район „Младост“, става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

Александър Ваклин потвърди позицията си, изложена в отвореното му писмо до медиите от 9 август т. г., а именно – че негово законово задължение е да не участва в корупционна схема и да не укрива престъпление, което му е станало известно. Той посочи отново, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини.

Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като зададена „линия на поведение“ и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор. Александър Ваклин посочи като пример за това статия, публикувана на 07.08.2019 г. в сайта „Бивол“ с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев, с анонимен автор и в същото време, непубликуването от този сайт на правото му на отговор, изпратено още на следващия ден.

Съобразно Конституцията на Република България, свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации „свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие“.

Главният прокурор и неговите заместници заявиха своето разбиране към изложените от Ваклин проблеми и посочиха, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права. Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай