Служители на ВСС и на прокуратурата не искат намаляване на бюджета на съдебната власт

Снимка: БГНЕС архив

Служители на ВСС и на прокуратурата не искат намаляване на бюджета на съдебната власт | StandartNews.com

Служителите в администрациите на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на прокуратурата се обявиха против намаляването на бюджета на съдебната власт за следващата година. Според тях предложението на Министерството на финансите погазва независимостта на съдебната власт. Според проекта на финансовото министерство парите за 2019 година за съдебната власт са 550 милиона - при поискани от ВСС 653 милиона.

Предлага се и промяна в Закона за съдебната власт, с която съдебните служители да получават пари за дрехи, вместо до две средни месечни заплати, които са най-много 450 лева.

В тези рестрикции служителите в прокуратурата и в съдебния кадрови орган виждат нарушение на Конституцията, която гарантира самостоятелен бюджет на съдебната власт и принизяване на съдебния служител и на неговия законово определен специален статут. И напомнят, че това се случва в момент на разколебано обществено доверие към съдебната власт. В момент, в който отделни магистрати и съдебната система са подложени на непрекъснат и системен натиск:

"В такъв момент подкрепата от държавата е не само очаквана, но и задължителна", се казва в декларацията, която ще бъде обсъдена на извънредно заседание на Пленума на ВСС в понеделник.

Междувременно днес се проведе работна среща между главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на финансите Владислав Горанов, съобщават от прокуратурата.

Предмет на работното обсъждане бе проектът на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г., предложен от Министерския съвет, в частта му относно бюджета на съдебната власт. От страна на министъра на финансите бе изразена готовност за частично сближаване на позициите по отношение на предвидените средства за осигуряване на разходите на органите на съдебната власт. Владислав Горанов заяви, че ще представи на предстоящото заседание на правителството актуализирани параметри на бюджета за 2019 г., различни от предложените от МС в проекта и по – близки до тези, предложени от ВСС.

Обсъдени бяха и предложените с публикувания от Министерство на финансите проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2019 г. изменения в Закона за съдебната власт, касаещи чл. 352 от този закон (средства за облекло на съдебните служители). Министърът на финансите възприе изложените аргументи такива изменения в ЗСВ да не бъдат извършвани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай