След 8 години – развръзка по делото „Сарафово”

Чака се осъдителна присъда

След 8 години – развръзка по делото „Сарафово” | StandartNews.com

8 години след атентата на летище „Сарафово” делото е към своя край. Присъдата трябва да стане ясна в понеделник. Това съобщи пред Нова тв говорителят на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Калина Чапкънова и прогнозира, че ще има осъдителна присъда.

„С оглед тежестта на обвиненията, мисля, че най-справедливото наказание е това, което предложи прокуратурата, а именно доживотен затвор без право на замяна”, каза още Калина Чапкънова, която беше наблюдаващ прокурор по делото за атентата в Сарафово до внасянето на обвинителния акт в съда и началото на досъдебната фаза на процеса.

„Към момента, в който беше внесен обвинителният акт, тези доказателства бяха достатъчни да бъде обоснована обвинителната теза и да бъде защитена от съда. Лично следя делото в медиите и чрез комуникация с колеги. Смятам, че тезата по никакъв начин не е разколебана”, заяви тя. Чапкънова коментира и общото събрание на Прокурорската колегия по повод избор на нов неин член на ВСС. „Кандидатът е един единствен, но процедурата е демократична. Всеки колега може да предложи свой колега, в случай, че е на лице съгласие от лицето. Мисля, че не бива да пренебрегваме, че настоящият Висш съдебен съвет вече е изчерпал три от петгодишния си мандат. Лицето, което ще бъде избрано, няма как да разгърне цяла нова концепция”, обясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай