СГС не разгледа молбата на Полфрийман

Тя бе за отмяна на забраната да напуска страната

СГС не разгледа молбата на Полфрийман | StandartNews.com

Софийски градски съд (СГС) остави без разглеждане молбата от защитника на Джок Полфрийман, с която се иска да му бъде отменена наложената в качеството на обвиняем в досъбедното производство мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане пределите на Република България". Това съобщиха от пресцентъра на съда.

В разпореждане председателят на съдебния състав приема, че с факта на влизане на присъдата в сила е приключило наказателното производство по цитираното дело, което води до отпадане ex lege /по силата на закона/ и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба, в която се съдържа именно такова искане за отмяна на наложеното ограничение.

Разпореждането е окончателно.

Припомняме, че искането бе отправено в молба, внесена в Софийския градски съд от адвоката на Полфрийман Калин Ангелов.

В молбата се иска тази забрана да падне. Забраната за напускане на страната е наложена след задържането му през декември 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата.

От 20 септември австралиецът, който бе условно предсрочно освободен от затвора, се намира във временния център за настаняване на чужденци в Бусманци.

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането е на база жалба, подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай