Прокурорите защитиха своя колежка от СГП

Името на Боряна Бецова бе очернено в публикация на Свободна Европа

Прокурорите защитиха своя колежка от СГП | StandartNews.com

Прокурорската асоциация излезе с остра декларация по повод публикацията „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“ от 08 юли 2020 г. на българската редакция на сайта „Свободна Европа“ с автор Борис Митов.

С декларацията си организацията изразява подкрепа към прокурора от Софийската градска прокуратура (СГП) Боряна Бецова, чието име е пряко засегнато в публикацията, като са направени внушения, че магистратът не изпълнява по закон професионалните си задължения.

Във вторник и пресцентърът на държавното обвинение излезе с опровержение и позиция против цитирания материал, като обяви, че той нарушава основополагащи принципи за обективна и професионална журналистика.

Ето какво гласи декларацията на прокурорската асоциация:

„Категорично се присъединяваме към изразената на 04.08.2020г. позиция на Дирекция „Публична комуникация“ на Прокуратурата на Република България във връзка с публикувания журналистически материал. Считаме, че подобно превратно тълкуване на работата на наш колега, каквото е отразено в написаната публикация, както и внушенията в текста, че определена прокурорска преписка е с предизвестен изначално изход, не само са в противоречие със стандартите за етична и обективна журналистика, но и необосновано засягат доброто име на достоен български магистрат, както и доверието на гражданите в безпристрастната и обективна работа на прокуратурата“, пишат сега от Асоциацията на прокурорите.

„Както не веднъж сме заявявали, за нас отстояването на доброто име и неприкосновеността на всеки прокурор е не само наша постоянна задача, но и част от изграждането на авторитета на Прокуратурата на Република България у нас и по света. Затова апелираме за отразяване на работата на българските магистрати при спазване на професионалните стандарти за обективна и етична журналистика“, завършва декларацията на организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай