Прокурори проверяват антики обгрижвани от Бобокови

Ще се разследва произходът на ценните предмети

Прокурори проверяват антики обгрижвани от Бобокови | StandartNews.com

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира, по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в „Нумизматичен музей“ - Русе от фондация „Братя Бобокови", както и други антични предмети, уточняват от прокуратурата.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности. Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му.

Атанас Бобоков и брат му - Пламен Бобоков, са сред задържаните за аферата с боклуци, в която беше замесено и името на вече бившия заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков.

Разследването е за организирана престъпна група, търгувала с внос на отпадъци. Русенските бизнесмени братя Бобокови притежават "Приста ойл" - фабрика за моторни масла, както и завода "Монбат" в Монтана. И в двете дружества те създават дъщерни компании, които да рециклират отпадъците от основните производства.

Бизнесменът Атанас Бобоков обяви, че се оттегля от поста изпълнителен директор на компанията за акумулатори „Монбат”. Бобоков обяви решението си в корпоративния сайт днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай