Топ прокурор почина от COVID-19

Главният прокурор Иван Гешев също изказа искрени съболезнования

Топ прокурор почина от COVID-19 | StandartNews.com

Евгени Диков - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е починал от COVID-19, след кратък престой в болница, съобщава "Правен свят".

Диков бе един от най-уважаваните следователи и прокурори в страната, който се ползваше с огромно уважение и авторитет от всички свои колеги, както като професионалист, така и като човек.

Той бе единствена номинация за член на ВСС на своите колеги следователи и първият избран изобщо съдебен кадровик в настоящия му състав. Диков получи доверието на 296 от общо 444 свои колеги, които имаха право на глас.

Евгени Диков е роден на 20 февруари 1955 г. в Луковит. Завършва право в Софийския университет през 1979 г. Влиза в съдебната система през 1981 г. като съдебен изпълнител. Впоследствие е прокурор в Районна прокуратура-Бяла Слатина, заместник-районен прокурор в Районна прокуратура-София. От 1991 г. е заместник-градски прокурор на София. Между 1992 г. и 2003 г. е адвокат. От 2003 г. до 2006 г. е следовател, а след това е прокурор във Върховна касационна прокуратура. От 2013 г. е временно изпълняващ длъжността градски прокурор. В периода 20 декември 2013 г. – 6 декември 2017 г. е ръководител на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор по разследването, след което е избран за член на ВСС. Автор и съавтор е на „Методика за разследване на престъплението „трафик на хора“, „Методика за провеждане на неотложни и първоначални действия по разследването – извършване на оглед на местопроизшествие, освидетелстване, претърсване и изземване“ и „Методика за разследване на престъплението „тероризъм“. През 2005 г. е награден със служебна благодарност и грамота от Висшия съдебен съвет, а със заповед на главния прокурор от 2016 г. е отличен със служебна благодарност и предметна награда. Обявен е за юрист на годината през 2013 г.

От кадровия орган съобщиха новината с дълбоко прискърбие. "Той бе независим и справедлив магистрат и изявен лидер. Членовете на Висшия съдебен съвет и служителите от администрацията изразяваме съболезнования към семейството на Евгени Диков и тяхната болка!", написаха от ВСС.

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата също изказаха искрени съболезнования на близките и приятелите му по повод внезапната му кончина.

„Отиде си един доказан професионалист, добър и всеотдаен човек, отзивчив колега и искрен приятел. Евгени Диков отдаде живота си в служба на хората и правото им на справедливост. В последните години той бе член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), но преди това почти цялата му кариера премина в редиците на прокуратурата. Четири години Евгени Диков бе и ръководител на Националната следствена служба. За него да бъдеш магистрат бе не само професия и дълг, но и призвание. Ние, колегите му, ще го запомним като благ човек, с впечатляваща култура, който не правеше компромиси с правото и винаги търсеше истината. Светла му памет!“, пишат от ръководството на прокуратурата.

„Стандарт“ изказва съболезнования на семейството и близките му!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай