Комисия в НС изслуша Цацаров за БНР (ОБНОВЕНА)

В прокуратурата по темата „БНР“ са се развили общо 5 сюжетни линии, каза Цацаров

Комисия в НС изслуша Цацаров за БНР (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Нарочната парламентарна комисия, която проучва прекъснатото излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР на 13 септември, изслуша главния прокурор Сотир Цацаров.

В прокуратурата по темата „БНР“ са се развили общо 5 сюжетни линии - това обяви пред депутатите от комисията Цацаров.

Първата от тях е именно във връзка със спирането на излъчването за близо 5 часа на програма „Хоризонт“ на 13 септември.

Главният прокурор каза, че има две версии в тази връзка - едната е на директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов, а втората е на генералния директор на БНР Светослав Костов.

Според първата версия спирането е извършено със знанието и съответните нареждания на Светослав Костов.

Сотир Цацаров обяви, че предстои провеждането на очна ставка заради разминаването на показанията на двамата.

Втората сюжетна линия е заради сигнал от Съвета за електронни медии, към който е приложен протокол от проведената среща на членовете на медийния регулатор с представители на редколегията на „Хоризонт“ и други журналисти от радиото във връзка с информация за принуда върху генералния директор и за принуда върху журналисти.

Тук обаче отново се очертават две различни групи свидетели, каза главният прокурор и направи уговорката: „Това, с което се занимава Прокуратурата, е само и единствено проблемът дали е извършено престъпление“.

Вече има и разрешение за използване на възможностите по Закона за електронните съобщения да се проверят наличните телефонни обаждания.

„Очаквам нещо, което според мен и всички вие очаквате - да бъдат взети съответни мерки от органите, които отговарят за това, затова защото институция като Национално радио или Национална телевизия, която има съответен статут по закон, да не се окаже, че може да спре излъчване на базата на един мейл и да възстанови излъчване на базата на един мейл. Това като факт, като случило се, бе необяснимо и е необяснимо за мен и за моите колеги, тоест ние сме свикнали да търсим документ, заповед, разпореждане, искане или нещо такова. А що се отнася до това дали очаквам да има лице, което да бъде привлечено като наказателна отговорност, според мен това трябва да се случи“, заяви още Сотир Цацаров.

Тук обаче отново се очертават две различни групи свидетели, каза главният прокурор и направи уговорката: „Това, с което се занимава Прокуратурата, е само и единствено проблемът дали е извършено престъпление“.

Изслушването продължава, а комисията също така  ще реши кои други лица и представители на институции да бъдат изслушани на предстоящите заседания.

Очаква се по време на двумесечната си работа тя да направи и анализ на действащото медийно законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай