Окончателно: Ще разследват ли Петков за двойното гражданство

Не са събрани данни, че премиерът е бездействал по служба или е превишил правата си

Окончателно: Ще разследват ли Петков за двойното гражданство | StandartNews.com

Казусът за гражданството за Кирил Петков е от особен обществен интерес, тъй като той е министър-председател. От предходно изявление знаете, че от август месец в спецпрокуратурата бе разпоредена проверка относно двойното му гражданство. Това заяви Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

На 13 декември е поставен отказ от образувано на досъдебно производство от Специализираната прокуратура. С оглед за разсейване на съмнения, те са изпратени на Софийската районна прокуратура по компетентност.

Мотивите на наблюдаващия прокурор са, че не са събрани данни, че Петков е бездействал по служба или е превишил правата си. Затова не е образувано досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление във връзка с действията му в Българската банка за развитие (ББР), заяви говорителят на СП.

Относно декларацията пред КПКОНПИ за имущество, самите твърдения за невярно деклариране сами по себе си не могат да обусловят наказателна отговорност. Има обособена само административно-наказателна процедура, посочи още той.

Относно твърденията за документно престъпление - за невярно обстоятелство относно притежаваните гражданства, спецпрокуратурата е счела, че не е компетентна, тъй като каъм датата на съставяне на декларацията за отказ от гражданство той не е бил в качеството си на министър. След като спецпрокуратурата е преценила това, тя е изпратила всички данни и материали в Софийската районна прокуратура по компетентност.

От СРП са се произнесли незабавно поради обществения интерес. Действително в декларацията е отразена невярна информация, но тази невярна информация има само уведомителен характер, няма доказателствена стойност. Поради това с постановление се е отказала да образува досъдебно производство, посочи ръководителят на Софийската районна прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай