Кристиян в чат с шефа си: "Тая вечер НАП заминава"

Съдът върна в ареста собственика на ТАД груп Иван Тодоров

Кристиян в чат с шефа си: "Тая вечер НАП заминава" | StandartNews.com
  • Съдът върна в ареста собственика на ТАД груп Иван Тодоров

"Тая вечер НАП заминава". Това е написал хакерът Кристиян Бойков в секретен чат в Telegram с шефа си Иван Тодоров. Това сочи експертна справка, направена на 6 август. Тя е едно от новите доказателства на прокуратурата по делото за кибертероризъм срещу Бойков и Тодоров. Двамата са обвинени за хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени данните на над 5 млн. българи и фирми.

ВИЖ ОЩЕ: Хакерът Кристиян изненадващо в спецсъда

Апелативният специализиран съд върна собственика на ТАД груп Иван Тодоров в ареста. На първа инстанция му наложена 100 000 лв. гаранция за свободата, но Тодоров обжалваше неуспешно днес. А прокуратурата представи куп нови доказателства срещу него.

Съдът прие за достатъчни доказателства на прокуратурата, че Тодоров е подбудителят на  подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги разпространи в интернет, за да създаде смут у населението. Едно от новите доказателства на обвинението е експертиза от охранителни камери в офиса на ТАД груп, доказваща, че Тодоров коментира с неизвестно лице по телефона хакнатите данни на НАП.

Съдът прие още, че като собственик на ТАД Тодоров е има контрол върху служителите си и много добре е знаел какво прави Кристиян. Според обвинението, ако е на свобода, Тодоров може да извърши престъпление, защото ТАД груп отправяла заплахи към фирми, че ако не сключат договор с нея, данните им ще изтекат в медиите.

4 тома допълнителни доказателства представи специализираната прокуратура срещу Тодоров. Базата данни от НАП е била качена на сайт за анонимно споделяне. Всички, на които е била дадена паролата - „България“, са могли да видят информацията. В иззет мобилен телефон пък е открита информация с лични данни на висши политици, висши магистрати, както и редови прокурори и следователи.

Иззет лаптоп "разкрил", че е правен опит да бъде хакнат сайтът на Агенция „Митници“. Служител на „ТАД груп“ свидетелствал, че чул как Бойков се заканва да хакне НАП. Той казал още, че и тримата обвиняеми – Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и Кристиян Бойков, са имали много близки отношения, често излизали на терасата на офиса и си говорили тайно. Това било потвърдено от още двама свидетели.

Иван Тодоров предлагал да се тестват за сигурност сайтове на фирми без знанието на собствениците, сочат показанията на две от пострадалите фирми – „Нет инфо“ и „Динамо България“. През цялото време Тодоров мълча в съдебната зала.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай