Къде ще бъде екстрадиран Брендо

Българинът се оказа издирван от три държави за излежаване на вече влезли в сила присъди

Къде ще бъде екстрадиран Брендо | StandartNews.com

Евелин Банев-Брендо вече е задържан за 20 дни в Украйна. Страната ни е изпратила молба за екстрадиция. Българинът обаче се оказа издирван от три държави за излежаване на вече влезли в сила присъди - България, Румъния и Италия. Заплашен е и от разследване и предаване на съд и в Украйна, предава БНТ.

Евелин Банев-Брендо у нас е осъден на 6 години затвор за участие в организирана престъпна група за пране на пари, които са придобити от наркотрафик. Преди да влезе в сила нашата присъда обаче той получава 10 години затвор от румънски съд за трафик на кокаин. Пак за трафик на кокаин, но за четири пъти по-голямо количество годишно и то доставян в продължение на няколко години Банев получава 20 години затвор от Върховния съд на Италия и това е последната му влязла в сила присъда. Банев е в неизвестност от 2016 година и е задържан в Киев в първите дни на месеца.

Българската прокуратура е уведомена още на 7 септември, че Евелин Банев-Брендо е задържан в Украйна в района на Киев. Незабавно са изпратени посочените от украинската страна документи, които са основание за международното издирване на Брендо, а те са присъдата му, заедно с мотивите. У нас Банев е осъден на 6 години затвор за участие в престъпна група за пране на пари, придобити от трафик на наркотици. За него има издадена Европейска заповед за арест. Обявен и за международно издирване с червена бюлетина в Интерпол."Издирван е от Италия за присъда 20 години лишаване от свобода. И от Румъния също за лишаване от свобода в размер на 10 години", заяви Иво Илиев, заместник градски прокурор на София.

В Италия Банев е осъден по мегаделото "Кокаинови крале". В Милано делото беше гледано в специално защитена съдебна зала "Бункерът", а Брендо и подсъдимите бяха конвоирани в тежко бронирани камионетки за заседанията. Съдът прие за доказано, че групата е доставяла за пазара в Италия по 40 тона кокаин годишно. За трафик, но на 10 тона кокаин Евелин Банев е осъден пък в Румъния.

"Тук въпросът е много интересен и може би е правен прецедент, защото няма регламентирана правна уредба какво ще се случи с него, ако трите държави сега го искат. Което най-вероятно се е случило, тъй като и трите държави го търсят. По всяка вероятност украинците и на тях са изпратили съобщение, че е задържан", заяви Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

В Украйна решението за екстрадиция ще се гледа съгласно правилата на местното законодателство и според двустранното споразумение за екстрадиция, която страната е подписала с България.

"Логиката е като български гражданин да бъде предаден на България да си изтърпи присъдата. Тук обаче има колизия с други две присъди, а италианската е най-голяма - 20 години. Има също логика той да изтърпи нея, т.е. да бъде предаден на италианска страна", заяви Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

В Украйна обаче Брендо е задържан по време на разследване на оранжерия и лаборатория за производство на марихуана в количества, които не са за лична употреба.

"Но ако към него, спрямо него, има наказателно производство в Украйна, дори една екстрадиция би се отложила във времето. Възможно е те да поискат отлагане на предаването докато приключи наказателното производство срещу него", заяви Иво Илиев, заместник градски прокурор на София.

Ако бъде предаден на България Евелин Банев ще бъде отведен направо в затвора, където ще започне да излежава българската си присъда.

Брендо от три държави има общо присъди 36 години затвор, каква част от тях ще излежи?

Ако се приложи правилото да излежава присъдата във всяка държава - то тогава той ще излежи всичките тези години. Ако бъде предаден у нас - ще има кумулация, при която към българската му присъда у нас ще бъдат присъединени другите, но наполовина. Ако Украйна го предаде на Италия по логиката на най-тежката присъда - тогава по рамково решение 909 той пак трябва да излежава присъдата си у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай