Гешев: Заслужаваме справедлива държава

Главният прокурор даде интервю за Панорама

Гешев: Заслужаваме справедлива държава | StandartNews.com

 

Българите заслужават да живеят в справедлива държава. Част от тях искат възмездие и не мога да ги упрекна, защото им беше откраднат живота и мечтите, но целта ми е чрез правосъдие да бъде постигната справедливост. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в предаването Панорама по БНТ. Той каза още, че е готов цената за това.

Има мърша и в моето стадо, знам конкретни сигнали, каза още главният прокурор. Според него  обаче е грешно да се мисли, че проблемите винаги са в прокуратурата, а „съда стои винаги от лявата страна на Бог“.

Факт е, че България има най-старото наказателно законодателство. Както ми каза Кьовеши, не може да се лови с въдица слон. Ние обаче въпреки това законодателство го ловим, каза Гешев и припомни, че в ареста са министър и заместника му, както и олигарси. Предстои и внасяне на обвинителния акт по делото за аферата с бг паспорти в Агенцията за бежанците.

Никой не може да нарежда на българската прокуратура кого да привлича по наказателна отговорност, каза още Гешев, коментирайки въпрос на Бойко Василев защо разследва хора на президента, а не на премиера.

След като на разпит са били Борисов, Горанов и Менда Стоянов, какъв е проблема да се явят и съветници на президента, попита Гешев. Той каза, че в последната седмица като свидетели са били разпитвани общо трима съветници и секретари на държавния глава, но не уточни за какво.

По отношение на Радев, Гешев заяви, че, за съжаление ,той се е включил в поредицата от политици, които атакуват прокуратурата, когато са засегнати политическите им интереси.

По въпроса защо прокурори публикуват чатове , главният обясни, че гражданите имат право да бъдат информирани не само от олигарси и политици. Моралният интегритет си е проблем на президента, каза още Гешев.

Той заяви, че за всеки отделен случай, отговорност носи наблюдаващият прокурор, а работата на главния е да поставя цели и задачи, които да направят така, че да няма недосегаеми, да няма такива, които смятат, че могат да назначават прокурори, посланици, да променят закони, и да са сигурни, че тези закони няма да се стоварят върху тях.

По повод арестите на най-висши служители в системата на МВР, Гешев заяви, че е трябвало да работят в защита на държавата, а всъщност са били на хранилка в престъпния свят. Нещо повече – работили са за всички, които си плащат. Един от тях даже се представял за служител на партньорска служба. Тези хора са били на крачка да компроментират бъэлгарската държава пред партньорските служби.

Гешев обаче заяви, че подкрепя всички честни служители в състава на МВР.

По повод комиксите, аудиозаписите и снимките в спалнята на премиера , той заяви ,че текат проверки, последната от която е образувана в софийска градска прокуратура. Проверява се и сигнала на Антикорупционния фонд, въпреки, че Гешев припомни как той е свързан с определен подсъдим, визирайки Иво Прокопиев.

Гешев добави, че не се притеснява да разследва никого, но е учуден от българските политици, които смятат, че грешката винаги е в другия, а престъплението е - извършено от съседа. Отдавам го на народопсихологията, добави Гешев.

За него, хората, които нямат морал, седят най-ниско в класацията му, той ги нарича „гьонсурат“ . Българските политици не ги коментира, но припомни, че заради тях през годините сме печелили битки, но сме губили и войни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай