Гешев: Съдебната система е пробита

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната

Гешев: Съдебната система е пробита | StandartNews.com

„Факт е, че тази система е пробита. Това е срив върху доверието на съдебната власт.  Един от основните принципи на правосъдието е доверието на хората“, заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.

По-рано през седмицата стана ясно, че прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

Гешев подчерта, че това е важен казус и засяга десетки хиляди граждани, затова хората ще бъдат уведомени за резултатите, както и Европейската комисия, защото става дума за срок от пет години. 

„Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015-а година - като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари“, попита главният прокурор.

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната.

„Действаме в няколко направления - вървят проверки по линия на спекулата, проверки за цените за бензина. Възложено е на Агенция Митници и на МВР да проверят данъчните складове, където се съхранява спирт, защото има данни, че се задържат над 4 млн. тона спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани проверки, вървят дейностите ни за борба срещу престъпността“, съобщи Гешев.

Според главния прокурор „тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени: „Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай