Гешев отрича сблъсък с президента

Аз направих искане до Конституционния съд за тълкуване на една наредба, която за мен не е ясна", обясни главният прокурор

Гешев отрича сблъсък с президента | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев заяви в интервю за БНР, че няма лични врагове, а за такъв най-малко би трябвало да се смята президентът Румен Радев.

„Сблъсък с президента не сме имали. Аз направих искане до Конституционния съд за тълкуване на една наредба, която за мен не е ясна", обясни Гешев.

„Главният прокурор  и прокуратурата нямат лични врагове. Това е политика на президента - да не подписва указите от първия път, това е негово правомощие. Не може някой да му се сърди. С това не виждам никакъв проблем. Този дебат, който инициира президентът, според мен, е на тема „Има някакъв проблем, намерете го” и той не е ясно формулиран. Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата. Не ми е ясно точно какъв, тъй като прокуратурата не беше поканена. Не са ме канили в президентството. Да те кани съветник е обидно за институцията”, заяви главният прокурор.

„Записите на Радев са доказателства по делото. Аз знаех какъв ефект ще предизвикат. Това не е изключение. Това е стил на поведение на структурите, които ръководя. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява действията си и да представя гледната си точка. Ние трябва да защитаваме позицията си и да обясняваме действията си. Заставаме зад определени тези, българските граждани ще кажат дали сме прави”, категоричен е Гешев.

„Това, което става ясно, е, че има разследване на спецпрокуратурата, което е с по-голям обем от представеното в медиите.  Констатирано е, че лице, вероятно президентът, говори с генерал Стойков. Какъв щеше да е моят правилен ход, да го скрия това дело? Не се обръщам към Народното събрание, защото не сме изяснили дали е президентът и дали е извършено престъпление”, добави още главният прокурор.

На въпросът дали очаква обаждане от типа "Ало, Ваньо", главният прокурор отговори, че не смята, че "има такива самоубийци", визирайки изпратения SMS от съветника на президента.

Прокуратурата има голям потенциал, който не е използван. Колко да ние трудно? Живеем в собствена държава, взимаме добри заплати. Не стрелят по нас, за сега. Единственото, което можем да направим, е да дадем на българите, това което очакват. А те очакват повече справедливост и това, което те наричат „криминален преход” да свърши. Знам, че прокуратурата не може да направи всичко, но се опитваме”, каза главният прокурор Иван Гешев.

"Колегите разбират, че в крайна сметка работят за себе си и своите деца. Ние живеем в една хубава държава, колкото и да сме черногледи като нация. За разлика от много държави нямаме чак такива проблеми с престъпността.  Нямаме неразкрито убийство. Нямаме престрелки между наркобанди. Една да се случи и ще падне правителството. Не казвам, че при нас е идеално. Имаме два проблема. Първият е липсата на приличие и че се краде много. Вторият ни проблем е битовата престъпност в определени райони и малки населени места. Ако държавата си е на мястото, тези проблеми могат да бъдат сведени до нормални граници, това може да бъде направено”, смята Гешев.

Гешев заяви, че ще бъде направено всичко възможно България да прибере Васил Божков. Той даде за пример и случаите с Арабаджиеви и Баневи. По темата с екстрадирането на Цветан Василев, главният прокурор смята, че вината е на сръбските власти, а не в българската държава.

„Хората, които работят в съда, работят под изключителен стрес, събота и неделя.  Във всяка структура има черни овце. Въпросът е да локализираме проблемите си и да ги решаваме. Всеки трябва да си поема отговорност. Проблемите на съда са за Лозан Панов. Това, което направиха САЩ, са действия според тяхното право. Това е политически и юридически инструмент, който те използват, за да ни подпомогнат в борбата с корупцията. За мен това са партньорски действия”, коментира Гешев. За статута на Андон Миталов той бе категоричен, че трябва да бъде попитан Лозан Панов.

„Най-вероятно една част от колекцията на Божков е открадната. След това вероятно е изведена извън България и е изпрана през фалшиви аукциони. Подозирам, че в колекцията на Божков ще се окажат един куп предмети с историческа ценност”, обясни Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай