Гешев изпрати ключов доклад на депутатите. Какво съдържа

Той изпълни в срок решението на Народното събрание от 4 август.

Гешев изпрати ключов доклад на депутатите. Какво съдържа | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев изпрати в Народното събрание доклад за дейността на Бюрото по защита за 2020 г. и първите шест месеца на 2021 г., съобщиха от прокуратурата. Така той изпълни в срок решението на Народното събрание от 4 август.

През 2020 г. по Програмата за защита е обезпечена сигурността на 20 души по 10 дела за защита.

За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 защитени лица.

За първото шестмесечие на 2021 г. са проведени 74 срещи на защитени лица със служители на Бюрото по защита; 19 мероприятия по транспортиране, включително за участие в съдебни заседания; 67 мероприятия за предоставяне на социално - битови и здравни услуги, 3 за интеграцията на защитените лица и др.

През 2020 г. Бюрото по защита е охранявало трима магистрати. В периода от 1 януари 2021 г. до 30 юни 2021 г. охраняваните магистрати също са трима.

Специфичните дейности на Бюрото включват широк кръг от дейности - предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от НПК, охрана на прокурори и следователи. Служители на Бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други.

Част от работата на Бюрото е свързана с преместване на защитени лица в друга държава, с осигуряването им за съдебни заседания по конкретни съдебни производства или за действия по разследването.

Дейността на Бюрото е от съществено значение за осигуряването на защита от страна на държавата на лица, застрашени във връзка с наказателни производства и на пряко свързани с тях лица. Тази защита е ключов фактор в борбата с тежките умишлени престъпления и с организираната престъпност, казват още от прокуратурата.;

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай