Гешев излезе с чест от противопоставянето във ВСС

Главният прокурор отправи остра критика срещу клеветящите го съдии

Гешев излезе с чест от противопоставянето във ВСС | StandartNews.com

Близо четири часа продължи острата дискусия във Висшия съдебен съвет, завършила с приемането само за сведение на искането на Съюза на съдиите в България съдебните кадровици да преценят дали има основание за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор, предаде БНР.

Самият Иван Гешев не се включи в обсъждането с аргумент, че не желае да участва в противопоставяне между съдии и прокурори.

В отсъствието на главния прокурор и с протест под прозорците си Висшият съдебен съвет обсъди писмото на Съюза на съдиите с искане съдебните кадровици да установят налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Гешев.

Поканата на Съдийската организация за подобен анализ е мотивирана с публични изявления на Иван Гешев, свързани със съдебната система и с конкретни дела,  с двоен стандарт при разгласяване на доказателства по конкретни дела и показността на конкретни акции.

"Коментари с елементи на съждения, по-скоро с политически нюанси" нарече констатациите в писмото на Съюза на съдиите в България главният прокурор и обясни, че може да отговори на всички въпроси, но няма да го направи, за да не участва в противопоставянето между прокурори и съдии. И след като петнадесетина минути аргументираше неучастието си в дебата, обърна специално внимание на една от критиките - избирателните срещи с пострадали от престъпления и акцентирането -  чрез лично присъствие, върху битовата престъпност.

"Бих препоръчал на тези хора, които са написали това нещо, да отидат да видят дядото как изглеждаше, след като двама човека го бяха пребили и му бяха взели пенсията. Тогава може би щяха да ме питат с някакво леко чувство на срам от това, което са написали, а може би няма да отидат, въпрос на морални темели“, каза Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай