Четат присъдите по делото Прокопиев-Дянков-Трайков

Прокуратурата иска, ако подсъдимите по делото „EVN“ бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала

Четат присъдите по делото Прокопиев-Дянков-Трайков | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд трябва да обяви днес присъдите по делото „EVN“. Подсъдими за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество „EVN“ са бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „Икономедия“ Иво Прокопиев, както и трима служители на дружество „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

Миналата седмица спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата. Наказание в средния размер поиска спецобвинението и за шестимата, без да уточни колко години са това. Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в „EVN” , а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват дружеството „Булброкърс“, припомня БНР.

Трайчо Трайков е на съд за  безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределителните дружества.

„Двама бивши министри вършат престъпления, и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров. От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата.

Миналата събота Симеон Дянков участва в заседанието по Скайп, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере. Пред съда и той, и Трайков казаха, че са  невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи.

„Единственото, което очаквам оттук-нататък, е справедлива съдебна присъда“, каза Прокопиев.

Прокуратурата иска, ако подсъдимите по делото „EVN“ бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай