Вторник,

Бивша съдийка, обвинена в пране на пари, се предала, пратена е в затвора

От: Администратор -
A
A
A

Мария Иванова, която е обвинена в изпиране на 1,4 млн. евро и беше обявена за издирване, вече е в ареста. Това стана ясно, след като бившата съдийка дори е подала молба за изменение на мярката за неотклонение заради влошено здравословно състояние, но съдия Доротея Кехайова от Софийския градски съд (СГС) потвърди постоянното задържане.

Мария Иванова беше арестувана в началото на юли и обвинена, че с приятеля си Владимир Бронфенбренер са прали пари от извършени измами във Франция. Съдия Стефан Милев от СГС прецени, че срещу Иванова няма почти никакви доказателства и я освободи срещу „подписка", но на 12 юли Софийският апелативен съд (САС) определи, че тя трябва да бъде върната в ареста. След това бившата съдийка беше обявена за издирване, защото не беше открита на адреса си.

Иванова не присъстваше на заседанието в апелативния съд и днес стана ясно, че по времето, когато са я търсили на адреса, е била приета в болница в Плевен. Адвокатът ѝ Огнян Митев обясни, че затова не е била открита, а след това Иванова сама се е предала. В момента тя е в затвора в Сливен и днес също не присъства в зала.

В молбата си, с която иска да ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, Иванова е посочила, че здравето ѝ е влошено и има психично заболяване, но не е представила никакви документи и доказателства. Затова съдия Кехайова подчерта, че няма основания за изменение на мярката, тъй като Иванова е в ареста по-малко от месец.

Съдът не коментира времето, в което Иванова беше обявена за издирване, но прие, че няма опасност тя да се укрие. За да я остави в ареста обаче съдия Кехайова прецени, че събраните доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че бившата ѝ колежка е прала пари от измами, а освен това на свобода можела да извърши престъпление.

Според обвинението Иванова и Бронфенбренер са прали пари от март 2017 г., до задържането им. Схемата, по която са действали, е включвала регистрация на „кухи" фирми на нискообразовани граждани, по чиито сметки идвали различни суми от Франция, а след това парите били прехвърляни или теглени на каса и предавани на Иванова.

На свобода без мярка за неотклонение остава нейният приятел. Обвинението срещу израелския гражданин Бронфенбренер е, че е помагал на бившата съдийка.

Мария Иванова беше съдия в СГС, но през март беше окончателно уволнена след съдебна сага, която се проточи 7 години. До уволнението ѝ се стигна след проверка на Инспектората към ВСС, който констатира множество нарушения в работата ѝ.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички