Атанас Бобоков одобрявал назначенията в МОСВ

Това стана ясно от пледоарията на прокуратурата в съда

Атанас Бобоков одобрявал назначенията в МОСВ | StandartNews.com

 

Задържаният бизнесмен Атанас Бобоков е одобрявал назначенията в Министерството на околната среда и водите. Това стана ясно от пледоарията на прокуратурата пред Специализирания съд, където се гледа мярката за неотклонение на арестувания предприемач.

Специализираната прокуратура иска от съда да остави за постоянно в ареста Красимир Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, а Васил Богданов и Айгюн Еминов да са под домашен арест.

Вече е ясно, че разследващите са определили парична гаранция от 1 милион лева за Пламен Бобоков. Другите трима обвиняеми след мащабната спецакция в сряда бяха освободени срещу различни парични гаранции.

Прокурорите по делото са категорични, че има насрочени редица експертизи, включително и в Министерството на екологията, и в случай че обвиняемият бъде освободен, той може не само да укрие доказателства, но и да окаже натиск върху свидетели.

Към настоящия момент са събрани доказателства, които сочат че Живков е извършил и други престъпления, за които се събират все още доказателства, обосноваха се магистратите в съдебната зала за искането си зам.-министърът на екологията да остане в ареста.

От обвинението смятат, че Савов може да извърши и друго престъпление и затова настояват той да остане за постоянно в ареста. Магистратите са категорични, че той е бил на пряко подчинение на Живков, като в правомощията му влиза издаване на разрешителни за третиране на отпадъци, както и осъществяване на контролната дейност.

Видно от показанията на защитените свидетели, както и от останалите, става ясно, че Савов е занижил изискванията за контрол на фирмите за съхранение и рециклиране на отпадъци, управлявани от Бобокови. Савов е действал с користна цел, като става дума за средства в особено големи размери.

Според обвинението Савов е извършил данъчни престъпления, такива против народното здраве, както и длъжностни престъпления.

Савов е автор и на други престъпления, за които тепърва ще се събират доказателства, обяви още прокурорът по делото. От обвинението поискаха най-тежката мярка за неотклонение.

Според един от защитниците въпросните фирми на братята Бобокови не са извършвали дейност, свързана със съхранение и рециклиране на боклуци. По думите на адвоката на Бобокови свидетелите по делото са хора, които най-добре знаят дали такава дейност е упражнявана.

Един от прокурорите по делото заяви пред съдебния състав, че доказателствата са все още на ранен етап, а въпреки че защитниците на Бобокови твърдят, че фирмите им не са извършвали дейност, свързана със съхранение и рециклиране на боклуци, свидетелите по делото най-добре знаят дали такава дейност е упражнявана.

От държавното обвинение обясниха, че Бобокови не трябва да бъдат пускани на свобода, защото има реална опасност да се укрият или да извършат други престъпления.

В съдебната зала възникна и напрежение, след като съдията се скара на адвоката на Атанас Бобоков, че взема отношение и прекъсва заседанието, а защитникът поиска прокурорът специално да каже конкретните факти по делото, защото по думите му има разлика между Бобоков и зам.-министър Живков.

От обвинението заявиха, че по отношение на Атанас Бобоков са събрани доказателства, че обвиняемият е осъществил престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност. Магистратите обясниха, че има събрани доказателства от свидетели, явни и защитени, както и от претърсванията и става ясно, че има ясна връзка между Атанас Бобоков и Красимир Живков, както и останалите обвинени.

Установено е, че под ръководството и надзора на Атанас Бобоков са се извършвали всички назначения в РИОСВ-Плевен. Целта на всички е била насочена към генериране на огромни печалби от незаконен внос на отпадъци. Установено е към настоящия момент, че от неустановена дата Бобоков е участвал в организирана престъпна група заедно с останалите обвинени по делото.

За престъплението, към което е привлечен Атанас Бобоков, наказанието е от 3 до 10 години. Според обвинението има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, като е представител и управител на множество чуждестранни дружества и разполага с огромен финансов ресурс, което му позволява да се укрие в чужбина.

А фактът, че групата е действала години наред, води до извода, че има изградени трайни престъпни навици.

Според адвокатката на зам.-министър Живков никъде в събраните доказателства от свидетели не става дума него, а за зам.-министър Кънчев. Това сочело и в документите на ДАНС, като според свидетелите именно Кънчев е давал нарежданията на РИОСВ-Плевен. Според обвинението именно Николай Кънчев е отговарял за дълъг период от време за боклука у нас. Кънчев пък е от квотата на ВМРО.

Живков пък нямал никакво право да назначава или уволнява служители, твърдят още от защитата, като назначенията ставали обикновено след конкурс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай