6566 незаконни антики прибрани от офиси на Божков

Колекцията, придобита по незаконен начин, може да стане държавна

6566 незаконни антики прибрани от офиси на Божков | StandartNews.com

Приключили са обиските на сградата на "Нове Холдинг", собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. В сградата се помещаваше музей с културни ценности. Претърсването започна на 30 януари тази година и е завършило на 1 октомври. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на нарочно свикана пресконференция.

6566 са незаконно придобити и държани от Божков. Те се съхраняват в нарушение на всякакви международни стандарти. За голяма част от тях прокуратурата счита, че са изкопани от иманяри на територията на страната. Вещите са предадени за съхранение на Министерството на културата, НИМ и Националната художествена галерия.

Ще бъде възложена съдебно-археологическа експертиза на екип от международни експерти. Ако експертизата докаже незаконният произход на артефактите, те ще бъдат конфискувани и обявени за публична държавна собственост, поясни Милева.

Налични са доказателства, че оценките на регистрираните предмети са умишлено занижени -  представени били като движими имущества, които не представляват интерес, съобщи още Милева.

Ако бъдат събрани достатъчно доказателства, ще бъдат предприети процедури за обявяване на колекцията "Божков" за движима държавна собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай