Сряда,

60 души разпитани, 7 огледа и 22 експертизи по катастрофата в Искърското дефиле досега

От: Администратор -
A
A
A

Разследването на катастрофата в Искърското дефиле продължава по всички версии - както относно отговорността на водача (и на превозвача) за настъпилото ПТП, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му, като фактор, допринесъл за произшествието. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Миналата събота при катастрофа на автобус край Своге загинаха 17 души. Днес апелативният съд определи парична гаранция от 2000 лв. на шофьора на автобуса Григор Григоров.

Прокуратурата уточнява още, че продължава изземването на относима документация във връзка с катастрофата. Към момента са иззети множество документи от държавни институции и фирми свързани с пътната отсечка Своге - София. Предстои още назначаването на експертизи за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя, за съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие.

От обвинението уточняват, че експертизите относно състоянието и състава на пътната настилка и съответствието й със стандартите и заданието, както и относно съответствието на мантинелите на този път със стандартите за тях, ще бъдат възложени на независими вещи лица и лаборатории.

Разследването на катастрофата е възложено на Националната следствена служба. Проведени до момента са разпити на над 60 свидетели. Назначени са 22 експертизи, извършени са 7 огледа на местопроизшествието и е приобщена документация от над 120 класьора.

Като свидетели са разпитани всички пострадали лица, чието здравословно състояние позволява това, всички членове на Държавната приемателна комисия за установяване на годността на строежа (пътя), служители и ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура". Разпитан е и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е предал за нуждите на разследването значителен обем относими документи, допълват от прокуратурата.

Проведени са още разпити на управителя на дружеството, упражнявало строителен контрол на обекта, на управителя на дружеството, изготвило проектната документация, както и на упълномощения представител на ДЗЗД "Трейс - Своге". Проведен е разпит и на управителя на "Мегаинвест холд" ЕООД.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички