Зелените в „Демократична България“ с претенции за бъдещия кабинет

Зелено движение трябва да има „основно влияние" върху екоминистерството

Зелените в „Демократична България“ с претенции за бъдещия кабинет | StandartNews.com

Очаквано е, ако се стигне до споразумение, Зелено движение, което е част от коалицията "Демократична България" да има „основно влияние върху това министерство“, предвид експертния си капацитет по въпроса. Това обяви пред БНР Борислав Сандов, съпредседател на Зелено движение.

„За да можем да го изправим на крака и да го извадим от тази много сериозна проблематика, в която то е застъпило – с наказателни процедури, със съдебни дела, които се водят с Европейската комисия“, обясни Сандов.

Все пак той призна, че „на този етап в предполагаемата, очаквана коалиция, за която се водят преговори, не е обсъждан поименен състав". "Не само аз, никой не би трябвало да е получавал покана за участие в някакво министерско кресло“, категоричен бе Сандов.

Той очерта като една от непосредствените задачи мръсния въздух, заради който страната ни е подложена на наказателни глоби. „8500 човека годишно преждевременно загиват пряко от мръсния въздух. Това, че имаме ковид пандемия, допълнително усложнява процеса и аз съм убеден, има данни, научни, че има пряка връзка между двете. В мръсен въздух вирусът се разпространява по-лесно заради тези фини прахови частици“, отбеляза активистът.

Трябва да решим проблема с енергийната бедност, стимулирайки хората към енергийна ефективност и към замяна на отоплителните уреди, смята Сандов. По думите му този проблем няма да се реши, като се дава повече от същото всяка година – било дърва за огрев, било въглища или пари за сметки за ток.

Много е важно да проведем дебат трябва ли България да изгаря отпадъци или не, подчерта още Борислав Сандов.

Сандов наблегна върху риска на страната ни да бъдат сложени „финансови спирачки“ - намалено еврофинасиране, ако не приложим целите за управление на зоните от Натура 2000. „Рискуваме една голяма част от проектите, които в момента се реализират, да бъдат спрени парите. И рискуваме новите европейски програми и финансови инструменти – например в Оперативна програма „Транспорт“, в Оперативна програма „Регионално развитие“ въобще да не тръгнат към България. Това може да означава в следващите няколко месеца спиране на около 1 милиард европейски средства за България.“

Борислав Сандов припомни, че и четирите наказателни дела спрямо страната ни от ЕК са в сектор околна среда. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай