Зелена светлина за кабинет? Ето отговорът

Съдебната реформа, смяна на ВСС и на Гешев

Зелена светлина за кабинет? Ето отговорът | StandartNews.com

ИТН и ДБ са се съгласили, че при бъдещ кабинет ще се опитат да направят съдебна реформа, предсрочно да се освободят ВСС и главния прокурор Иван Гешев, както и да се стигне до закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.

Това стана ясно от изказването на Христо Иванов и Тошко Йорданов след консултациите между двете партии. Въпреки това все още няма дадена окончателна подкрепа от ДБ за кабинет на ИТН.

Иванов призова да се изчакат и другите срещи на ИТН и след като се види общата картина, най-вероятно ще има втори тур от разговори - на експертно ниво.От думите и на двамата стана ясно, че не са обсъждали никакви имена или пък това кой ще бъде премиер.

Ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, това няма да е коалиционен кабинет, каза на свой ред Йорданов и призова медиите да спрат да спекулират с подкрепата от ДПС.

Йорданов коментира още, че разговорът е бил конструктивен и добави, че основните посоки на ИТН и ДБ са едни и същи.

"Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде. Наясно сме, че трябва да се махне специализирания съд и прокуратура. Наясно сме, че има предизвикателства пред страната свързани с плана за възстановяване.

Основните ни посоки са едни и същи. Разбрахме се, че  експертите ни да имат срещи за изчистване на детайлите", каза Йорданов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай