Зелен сертификат и за депутатите, но кой ще плаща тестовете

Мярката влиза в сила от 24 януари

Зелен сертификат и за депутатите, но кой ще плаща тестовете | StandartNews.com

Депутатите да влизат в парламента със зеклен сертификат.

Това реши здравната комисия в парламента по предложение на народни представители от най-голямата партия "Продължаваме промяната". Колегите им от правната комисия обаче отложиха обсъждането на въпроса с мотив, че точката е внесена извънредно в разрез с правилника.

Според разпореждането на председателя на парламента Николай Минчев новите условия за влизане в сградите на парламента трябва да влязат в сила от 24 януари, съобщи dir.bg.

Управляващата партия предлага депутатите да влизат в сградите на парламента с документ за ваксина или преболедуване, както и с тест за коронавирус. Разходите за това обаче ще си поемат самите народни представители. В отложеното проекторешение на Демократична България" се предвиждаха безплатни антигенни тестове за депутатите без зелен сертификат и предимство за влизане в сградата, ако при тестването има много желаещи.

Служителите на Народното събрание и сътрудниците ще влизат по същия ред, но техните тестове, ако не са ваксинирани, вече ще са за сметка на бюджета на парламента.

По време на гласуването предложението на ПП е подкрепено от БСП и ДБ, но от  ИТН са се въздържали.

От "Възраждане" е отсъствал представител, тъй като не е бил уведомен за извънредното заседание, стана ясно по-късно от пост на Елена Гунчева в социалната мрежа. По същата причина не са присъствали и от ДПС, които също не са били известени за такова събиране на комисията по здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай