Защо Лозан Панов отиде във Варшава

Шефът на ВКС реши да напомни за себе си като за истински протестър от европейска величина

Защо Лозан Панов отиде във Варшава | StandartNews.com

 

  • Шефът на ВКС Лозан Панов реши да напомни за себе си като за истински протестър от европейска величина

Съдия номер едно може и да бъде упрекван, че неглижира проблемите на съдийската гилдия у нас, но не може да се отрече, че активно се е ангажирал с тегобите на полските съдии. Затова и отлетя за Варшава, за да участва рамо до рамо с колегите си в Марша на справедливостта в събота. Или поне с тези от тях, чиито либерални възгледи са несъвместими със съдебната реформа, която управляващата консервативна партия Право и справедливост се опитва да прокара през последните години.

Мълчаливият митинг бе напоително отразен

от приближените му медии у нас с коментар на управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ), че "през последните няколко години както в Полша, така и в други държави-членки на ЕС, като Унгария и България, протичат процеси, подкопаващи основните устои на демократичната държава“.

И с продължението, че „стремежът на политически партии, осъществяващи законодателната и изпълнителната власт, да овладеят и съдебната власт, като по този начин постигнат пълен контрол върху управлението на държавата, води до противоречие с водещите принципи на Европейския съюз и суспендиране на основните права и свободи на гражданите".

Оставяме настрана факта, че полската изява на Лозан Панов странно съвпадна с антибългарския поход на новия евродепутат Радан Кънев, който се пробва да разбуни Еврокомисията с пернишката криза за вода. Удобно премълчавайки действията на прокуратурата по задържането заради нея на действащ министър, както и цялото разследване във ВиК сектора, Кънев зове ЕК да се намеси и топи страната ни с намек за непрозрачно разходване на евросредства за водния сектор.

Протестърският уикенд на пан Панов

можеше да мине в графата лично решение на борец за справедливост и бунтовник срещу всяка неправда по отношение на съдебната гилдия по света. Но паметна снимка от събитието опроверга това. И подгря страстите. Стана ясно, че той е в компанията на предходния председател на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов, Владислава Цариградска - председател на Контролния съвет на магистратската организация и съдия Нели Куцкова.

Трима от тях са в съдийските си тоги, а на плаката, който държат, пише България.

Оттук идват и въпросите.

Кой ги е поканил?

Според български медии шефът на кабинета му казал, че това е организаторът на протеста - организацията на полските съдии – Юстиция. Нели Куцкова обаче твърди, че се засекли случайно на летището.

Ако са поканени от Юстиция, значи Панов представлява не себе си, а нашите съдии. Най-вероятно Съюза на съдиите в България, щом е в компанията на бившия председател, шефката на контрола и най-речовитата представителка на ССБ. 

За това кой плаща масрафа, Правен свят добре обясни, че заплатите им, които доста приятно надвишават средната, правят разхода не особено съществен за карето магистрати.

Но плакатът България остава сериозен проблем.

Защото означава, че съдия № 1 прави съпричастен не Съюза на съдиите, а държавата ни в един доста брадясал проблем между Полша и ЕС по отношение на съдебната й реформа. Заради нея Европа отдавна упреква Варшава. Но пък властите в Полша твърдят, че се стремят да ограничат политизирането на полските съдии, което включва освобождаването от работа на навършили пенсионна възраст магистрати, част от които са били свързани с предишния комунистически режим.

Така че виси въпросът: на кого точно симпатизира Панов – на магистратите, свързани с комунистическия режим, които сега трябва да се разделят с поста си? Нима градската десница в София, към която Панов е така приятелски настроен, години наред не се бореше срещу същото?! Нима хората на Костов не наложиха закон за лустрацията?!

Проблемът е още по-голям, защото наред със съдии от съответни организации от Холандия и Франция, на протеста България е представена от най-висшия си съдия. На практика той отива в държава от ЕС, за да протестира срещу чуждо правителство. И то държейки в ръка плакат България. Сякаш протестира не той, а държавата ни.  Дали обаче тя иска да бъде олицетворявана с  него и дали цялата съдебна система го е оторизирала да я представлява във Варшава? И как ще реагира самият той, ако под прозорците му дойдат да протестират чужди граждани с плакат на държавата им?

Подкрепата на съдии, свързани с комунистическия режим

обаче означава, че това не е просто митинг на гилдията, а политически протест. Но, както добре е известно, това не е първият политически митинг, на който Лозан Панов присъства, докато яростно се бори срещу политическа намеса в съдебната система.

Сегашната му протестърска изява има и трети контекст, който е изненадващ за евроатлантическата ориентация на Панов и градската десницата. И поставя въпроса дали тя изобщо е такава, след като с присъствието си съдия № 1 дава подкрепа на комунисти съдии и индиректно на Русия. Защо ли?!

Лозан Панов отива във Варшава да протестира срещу съдебната реформа в разгара на жесток скандал между Русия и Полша.

Преди Нова година руският президент Владимир Путин обвини Полша за избухването на Втората световна война. Веднага след празниците полският президент Анджей Дуда отвърна на удара и заяви, че няма да отиде в Йерусалим за отбелязване на годишнината от холокоста, свързана с освобождаването на затворниците от концлагера в Аушвиц, защото не иска да се вижда с руския лидер. Дуда направи изключително остро изказване, като заяви, че Германия и СССР са виновни наравно за началото на Втората световна война. Което пък предизвика бурни реакции в Русия.

Преди седмица шефът на канцеларията на Дуда заяви, че призовава пратениците на Сената да не ходят в Брюксел на преговори за съдебната реформа, защото

пръст в обтегнатите отношения с ЕС

има Русия. Според шефа на канцеларията Щерски, Русия има интерес от сваляне на европейския имидж на Полша. Не случайно Маршът на справедливостта бе обилно отразен от медиите в Русия с акцент върху неудачната политика на властите.

Каквато и да е причината за

сменената ориентация на Панов

с присъствието си във Варшава той вкарва държавата ни в други, сложни отношения, които могат само да обтегнат нашите, с великите сили.  И то в момент, когато се движим по ръба на бръснача в геополитиката.

След енергийната подкрепата от Тръмп Борисов бе полят с хладния душ на Москва, че бави „Турски поток“. След като ускори процеса и смекчи тона на руснаците, премиерът ни получи размахан показалец от Вашингтон: потокът – турски или балкански, по никакъв начин не е приемлив за Америка.  

На този фон рязко изпъкват отношенията САЩ – Полша. Знаково, още преди ноемврийския избор с мнозинство на полския премиер Моравецки,

Тръмп обяви, че отменя визите за Полша

като продължение на срещата пред камината в Белия дом през септември. Тогава американският президент обяви "прекрасни отношения" с властта в Полша, подписа споразумение за още 1000 американски войници в Полша и  обяви, че готви визита във Варшава за 2020-та.

Та, протестърският поход на Лозан Панов в полската столица не е ясно дали ще помогне на либералните съдии там, но със сигурност ще усложни нашите отношения с Европа и Америка.  Нима съдия № 1 цели това?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай