Защо ГЕРБ стиснаха за гушата икономическото министерство?

От партията на Бойко Борисов са категорични, че казусът не е политически

Защо ГЕРБ стиснаха за гушата икономическото министерство? | StandartNews.com

Искри прехвърчаха във вторник между ГЕРБ и икономическото министерство в лицето на министър Даниела Везиева заради уволнението на директорката на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева. От партията защитиха решението, взето от съвета на директорите на ДКК. Остана съмнението, че съветът, назначен при управлението на ГЕРБ, извършва политическа атака.

„Този казус действително е скандален и не става въпрос за политически разчиствания на сметки”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ пред Нова телевизия.

Според нея в прессъобщението, което беше публикувано от съвета на директорите, имало няколко скандални точки.

„На първо място това, че Караганева еднолично сключва договори, без да има правомощия от съвета на директорите. Оказа се, че е имало обявен конкурс от МИ през август за набиране на членове на съвета на директорите на ДКК. До 7 септември е бил срокът за подаване на документи. На същата датата, вероятно в срок, Караганева е подала своите документи. На 8 септември тя вече е назначена. Два дни по-късно е вписана в търговския регистър. За ден да се проведе конкурс, да се впише, не мога нищо да твърдя, но си направете изводите”, каза Атанасова.

Тя беше категорична, че сблъсъкът не е политически. Според нея той трябва да е на тези, които бранят държавността.

„Ако всичко това, което членовете на съвета на директорите публично заявиха, е вярно, става въпрос за много сериозни нарушения. Не приемам тезата, че тези, които са взели решението за освобождаването на Караганева, имат общо с ГЕРБ. Всички назначения, които са правени, са съгласно изискванията на закона. Тези хора са издържали конкурси. В този смисъл времево за назначени, докато ГЕРБ е управляваща партия, но това няма общо. Не трябва да търсим подобна спекулация”, каза още представителката на ГЕРБ.

Според нея от действията на шефката на ДКК е имало и някакви последствия. Тя посочи, че има случаи, при които съветът на директорите подписват документ с един текст, а в последствие Караганева е подписвала споразумение с друг текст.

„От ГЕРБ се намесваме в казуса, защото считаме, че държавността, законността и почтеността, когато се поставят на преден план от когото и да е, той трябва да има моралните устои да я защитава. Ние считаме, че единствено по този начин – с публичност и прозрачност в действията и решенията, могат да бъдат защитени законността и почтеността. Мен ме притеснява единствено това, което се е случило в разрез със закона”, посочи още Атанасова.

Продължавам да стоя зад това, че самият съвет на директорите и решенията, които са взели, не са по законно установения ред, тъй като трябва да се свикват и всички да се уведомят от съвета и да се направи дневен ред. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева при телефонно включване в ефира на Нова телевизия.

"Колегите от Министерството на икономиката извършват проверка по документацията на ДКК по част от нещата, защото сме го коментирали около конкурсите. Декларацията, която е подала Карагнева, е категорично вярна", смята министърът.

"Не знам кой на кого е вдигнал мерника, но това, което изглежда като начин на поведение, е опит за връщане на стария модел на управление", посочи Везиева.

Всички Актуални новини от България и Света

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай