Защо Борисов заложи на Дарителя

Областният координатор на ГЕРБ - Силистра Тодор Тодоров дава пари за църкви, детски площадки, млади таланти и културно наследство

Защо Борисов заложи на Дарителя | StandartNews.com
  • Областният координатор на ГЕРБ - Силистра Тодор Тодоров дава пари за църкви, детски площадки, млади таланти и културно наследство

Когато премиерът обяви имената на новите две попълнения в ръководството на партията си, в залата на националното съвещание на ГЕРБ  настъпи необичайно раздвижване. И то не заради Цвета Караянчева, която като първа дама в републиката очаквано се нареди и в челните  редици на партията. А защото докато Цветан Цветанов излизаше от ръководството, Тодор Тодоров влизаше на последното овакантено място в изпълнителната комисия.

Тошко, какво е презимето ти, попита за протокола Борисов, а всички погледи се насочиха към центъра на залата, където, за да отговори на въпроса, бързо се бе изправил  един широко усмихнат делегат, скрил очите си зад маркови очила.
Кой е този, се питаха един през друг журналистите. И останаха изумени като разбраха, че е координатор на ГЕРБ за Силистра. Фактът, че премиерът дава място в най-висшия орган на партията си не на верен министър, заслужил депутат или кмет-отличник, а на шеф на местна структура и то от Добруджа, е доста показателен. И поставя на дневен ред въпроса за критерия за избор. Очевидно не е на регионален принцип. Защото, ако Кърджали настоява за по-добро представителство в ръководството, то Силистра отдавна няма подобни претенции. Все пак водач на депутатската листа там е лично финансовият министър Владислав Горанов.

Назначението няма нищо общо с географията, но дали не е свързано с историята? Е, за  Силистра тя прелива. По време на Римската империя там е издигната една от най-значимите гранични крепости. Император Марк Аврелий обявява Дуросторум за самоуправляващ се римски град, в него се ражда и “спасителят на Рим” Флавий Аеций. Именно в Дръстър хан Омуртаг построява Дунавския дворец на българските ханове, в който съдбата на България чертае Симеон Велики, а основите на християнството  поставя първият патриарх Дамян. Векове по-късно, Силистра става арена на битки между Османската империя и Русия, минава за кратко дори в ръцете на Румъния, а днес в 50-хилядната община руини, крепости и римски вили пазят тайни още отпреди 5000 години.

Случайно или не, един от хората, които продължават да ги разкриват и не спират да инвестират в културно наследство, е новият шеф в ГЕРБ  - Тодор Тодоров. Наскоро той дори защити дисертация по история и археология в Шуменския университет. А в последните години  спечели популярност с няколко издадени исторически книги. Една от тях връща славата на забравения днес, но оставил ярък отпечатък върху политическия живот в началото на миналия век - политикът-демократ Никола Мошанов.

Научната титла на Тодоров обаче е само една част от публичния му образ. За едни той е голям арендатор, за други - партиен строител, за трети - богат благодетел.
Определя себе си като родолюбец и меценат. Дава пари за църкви, детски площадки и млади таланти. Сдружението на общините наскоро го отличи като дарител на годината за раздадени над 200 000 лева за регионални инициативи.

За да си дарител, трябва да си духовно извисен, да имаш финансова възможност и да го правиш от сърце, обича да казва Тодоров. Той не страда от излишна скромност. Особено след като успя да прекара бизнеса си през много от предизвикателствата на прехода. Работи отдавна с Борисов, но не е от хората, които целуват ръце. По скоро е от тези, които държат на справедливостта. Ключовата дума, с която Борисов зададе в неделя нов курс на партията.
И описа визията си за кандидатите да оглавяват градовете и структурите - “искам по места хора успели, доказали се, сърцати”.

Не е трудно в този профил да се открие Тодоров. Той не е спрял да се грижи за структурата си - обикаля пенсионерите, обучава младите, спонсорира  фестивалите, стимулира българското. Като няма кой, спасява и бедстващи щъркели. И дори на моменти действията му да изглеждат популистки  - резултатите са налице. Докато цялото Лудогорие на последните изборни показа скромни  резултатите и върна блясъка на ДПС в региона, Силистра остана бастион на Борисов. За кои други бастиони ще отговаря Тодоров в новата си роля, тепърва ще разберем.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай