Защо АБВ праща юристи на перничани

Нено Димов съсипа живота на 100 000 души, каза Румен Петков

Защо АБВ праща юристи на перничани | StandartNews.com

Нено Димов съсипа живота на 100 000 души, каза Румен Петков

Приемна в Перник, която да дава правна помощ на хората как да защитят интереса си, организира АБВ. С наши юристи  ще посъветваме гражданите как пред европейските институции, в това число и правата на човека, да защитят своите интереси, защото това, което им причини Нено Димов няма аналог в най-новата, въобще в историята на България”, заяви лидерът на АБВ Румен Петков в предаването „Офанзива” с Любо Огнянов по Канал 3.

С некадърие или преднамереност Нено Димов съсипа живота на 100 хиляди души, на деца, на възрастни хора, каза Петков. Той съобщи, че е изненадан от ареста на бившия екоминистър, защото АБВ поставили много категорично въпроса за намеса на прокуратурата в проблемите с водата на Перник още на 2 август. Изненадан о обаче, че премиерът Бойко Борисов не е отстранил Димов по-рано.

„Справките, които сме подали чрез сигнала до прокуратурата, много ясно показват, че Димов е разполагал с информация за въвеждане на екстремални стъпки и действия на екстремални мерки на извънредно положение в Перник още през месец май на миналата година. Тогава нивото на язовира пада под критичния минимум и като се сравни с нивото на язовира от предходните години за същия период от време просто е видно, че кризата става неизбежна”, коментира Петков. И заяви: „Не са предприети мерки да се овладее процеса, а такива са били напълно възможни. Продължили са 410 000 кубика да се предоставят ежемесечно за екологични нужди. Продължили са да предоставят повече от над 200 хил. тона ежемесечно за завод "Стомана". Няколко от ръководителите на завода излязоха да кажат публично, че те не са правили такива заявки, т.е. можело е от май месец до ноември да бъде акумулиран обем в порядъка на около 2-3 милиона кубически метра вода, което щеше да предотврати в не малка степен катастрофалното положение, което е в Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай