Заседание № 1. Ето решенията

Кабинетът изкара първи работен ден

Заседание № 1. Ето решенията | StandartNews.com

Днес се проведе първото заседание на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. На него бяха взети няколко решения. До момента стана известно, че служебните министри ще подкрепят пенсионерите с добавката от 50 лева поне до края на мандата си и ще се подсигурят мерките 20/80, 60/40,.

Министерският съвет одобри позицията на Република България, от компетентност на Министерството на вътрешните работи, за участие във втория Шенгенски форум, организиран от ЕК, с участието на министрите на вътрешните работи на държавите членки и асоциираните към Шенгенското пространство страни, който ще се проведе на 17 май 2021 г.

Министрите ще дискутират най-подходящите начини за гарантиране на плавното функциониране на Шенген, едновременно с поддържане на високо ниво на сигурност.

България ще участва в дискусия за развиването на стратегическа автономност на ЕС

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС. То ще се проведе на 17 и 18 май 2021 г. в Брюксел, Кралство Белгия.

В рамките на заседанието в сектор „Образование“ се очаква да бъдат приети Заключения относно равенство и приобщаване в образованието и обучението с цел насърчаване на образователния успех за всички. Също така се предвижда одобрението на Заключения относно Инициативата за мрежи от европейски университети „Свързване на висшето образование, научните изследванията, иновациите и обществото — проправяне на пътя за ново измерение в европейското висше образование“. Участниците ще обсъдят и темата за сценариите в развитие за трансформацията на висшето образование в ЕС.

Координацията и съчетаването на фондовете за сближаване и средствата от Механизма за възстановяване и устойчивост ще бъдат обсъдени от министрите, отговорни за Кохезионната политика на ЕС.

Позицията на България е, че наличието на дългосрочна визия за развитие и устойчиво управление на инвестициите е първото необходимо условие за ефективно използване и съчетаване на източниците на финансиране. Важно е също да бъде избягвана фрагментацията на инструментите и програмите както на национално, така и на европейско ниво. Балансираното регионално развитие трябва да е сред основните принципи за финансиране.

Министерският съвет прие Постановление за изменение на Устройствеиня правилник на Министерството на културата.С проекта на Постановление се предлага изменение на чл. 4, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерството на културата, като се увеличава броят на заместник министрите от двама на трима. С оглед широкия кръг от функции, свързани с международното сътрудничество, европейските програми и регионалните дейности е необходимо координиринето на същите от трети заместник-министър.

С друго правителствено постановление се изменя Устройственият правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Измененията отразяват промените в структурата на Министерския съвет по силата на издадения от Президента на Република България Указ за назначаване на служебно правителство

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай