Захариева: Има шанс за Турски поток през България

При визитата си в Сърбия руският президент Владимир Путин отправи послание, че има шанс „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария...

Захариева: Има шанс за Турски поток през България | StandartNews.com

При визитата си в Сърбия руският президент Владимир Путин отправи послание, че има шанс „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за бТВ.

„От визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия нашата държава има интерес. Ние правим всичко възможно втората тръба на „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария. Добро беше посланието от срещата и мисля, че има много голям шанс това да се случи“, заяви Захариева и посочи, че Министерството на енергетиката отдавна работи по този въпрос. По думите ѝ българският стремеж е да имаме максимално много източници на доставка на газ, защото така ще е по-малка цената му за българските потребители. Захариева обясни, че Путин има покана от президента и от министър-председателя за посещение и в България.

Външният министър коментира и това, че етническите български в Сърбия вече ще могат да пишат имената си с българско окончание за женски род – напр. „ова“, „ева“, като посочи, че това е решение, което е наистина добра новина.

Във връзка със замърсяването на сръбската река Драговищица, Захариева посочи, че следващата седмица министърът на околната среда и водите Нено Димова ще има среща с неговия колега в Сърбия. „Ние също следим този казус, имаше доста протести. Сърбия не е държава-членка на ЕС и те не са част от европейското законодателство, което изисква трансгранична оценка за опазване на околната среда. Българските власти са в контакт със сръбските власти и ЕК. Няма данни в България да има замърсяване, но така или иначе има притеснения от българското общество“, каза още тя.

Захариева коментира и темата за конкурса за F-16, като обясни, че той е бил максимално прозрачен. „Но при всяка покупка САЩ преговарят за цена чак след като се каже „да“ на сделката. Нека да финализираме преговорите, които сега ще започнат на междуправителствено ниво и чак тогава да коментираме. Но е много важно за парите, които ще дадем, да купим възможно най-доброто. Защото не малко такива случаи има в миналото за обратното“, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай