Захариева: И без мониторинг продължаваме реформите

Разликата между България 2007 г. и 2019 г. е огромна, каза външната министърка

Захариева: И без мониторинг продължаваме реформите | StandartNews.com

Мониторинговият доклад ще бъде прекратен, ни ние трябва да продължим работата по реформите, категорична бе вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в интервю за бТВ.

България за първи път от 18-ия си доклад след 12 г. получава категоричен такъв, че е изпълнила всички критерии и това според комисията трябва да е последният доклад, тоест, че той трябва да отпадне, обясни Захариева. Припомни, че решението такива доклади да се правят на България, както и на Румъния, е взето преди страните да влязат в съюза.

На въпрос дали да очакваме нов мониторингов доклад тя отговори: От много години и в ЕП и в ЕК са обсъждани предложения и резолюции, които България подкрепя за създаване на хоризонтален всеобхватен механизъм за подкрепяне на правото в целия Европейски съюз. Има предложение на комисията за създаване на такъв механизъм и той ще бъде за всички страни. България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави членки.

Разликата между България 2007 г. и 2019 г. е огромна. Направихме и механизъм, който следи за спазването на реформите. Хората трябва да чувстват удовлетворение от системата. За съжаление не я чувстват все още. И самата съдебна система си вижда проблемите, при правителството е същото, каза още тя.

Поздравявам Хърватия, че е готова за Шенген. Такова решение е прието за България през 2011 г. и след това е препотвърдено с редица документи. Финалните решения предстоят. Неслучайно комисията подчертава, че Шенген ще бъде много по-силен с България, Румъния и Хърватия в него, каза вицепремиерът.

Захариева коментира и срещата си с руския министър на външните работи Сергей Лавров в понеделник в Москва.

Имахме много конструктивни и честни разговори. Не мога да ви отговоря защо 8 г. не е ходил външен министър на посещение в Москва. Но това не означава, че ние не сме се виждали. Тази година е важна за нашите отношения. Навършват се 140 г. от създаването на Българската дипломатическа служба, заяви тя.

Нерешени проблеми с имотите има от 10 г. - с нашите имоти в Русия. 10 г. комисията не се беше събирала. Сега получихме документа за земите. По отношение на руските имоти в България въпросите са решени. Чух такива слухове и държа да ги изясня. Има спор на дружество на руски граждани в България и самата руска държава по отношение на една ловна хижа в Панчарево, обясни Захариева.

Докато в Сирия има напрежение съществува риск за цяла Европа. Засега няма увеличение на напрежението заради военните действия. Много важно е да продължим да изпълняваме споразумението между  ЕС и Турция от 2016 г. и това е нашият призив, коментира Захариева за военното положение в Сирия.

Винаги сме били "за" Македония да влезе в Европейския съюз. Следим за напредъка между българо-македонската комисия. Но ние казваме, че трябва да скъсат с реториката от Титово време. Ако искаш да си член на ЕС, няма как да ползваш тази реторика. Цялата идея за македонизма на Тито и Сталин се основава на България и българския език. Няма как да забравим и да се правим, че не виждаме какво става там. Ние знаем каква е историята, но за тях е важно да изяснят тази история за бъдещето си и това на поколенията си, категорична бе тя.

На въпрос заминал ли е вече ексшефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев като консул в Испания и ще се справи ли с работата, отговори: Мисля, че още не. Тези заповеди се издават от моя постоянен секретар, но това ще стане скоро. Мисля, че ще се справи. Той е юрист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай