За Николай Добрев, двете папки и 4 февруари

Кирил Добрев и Петър Стоянов разказват за събитията преди 22 години

За Николай Добрев, двете папки и 4 февруари | StandartNews.com

Баща ми отиде 4 февруари 1997 г. при президента Петър Стоянов с две папки. В едната папка е бил проектът за състав на правителство - еднопартийно. В другата - отказът от съставяне на кабинет. Това разказа за предаването "Плюс - минус" на Нова телевизия зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Преди 22 години отказът на Николай Добрев да състави второ червено правителство, както настояваше БСП, спаси страната от гражданска война.

Баща ми беше надъхан да състави кабинет, но липсата на управленска подкрепа и на външна подкрепа го води до извода, че трябва да сдаде мандата, каза още Кирил Добрев. Това е лидерско решение, лесно е когато лидерите се къпят в народната любов, друго е когато вървят по път за никъде, коментира действията на Николай Добрев неговият син.

Смятам, че имаше разбирателство с Иван Костов по това нещата да приключат мирно. Но всичко, за което се разбират, не се случва, след това започна синята метла и натикването на БСП в ъгъла, каза още зам.-председателят на БСП.

"Встъпих в длъжност на 22 януари 1997 г. На 28 връчих на представителите на БСП мандат за съставяне на правителство. Във всички големи градове имаше масови демонстрации, искрено се страхувах, че сме на ръба на гражданска война", разказа своя прочит за събитията от историческия 4 февруари президентът Петър Стоянов в предаването „Лице в лице” на бТВ.

„Тогава пред камерите и журналистите казах на социалистите, че искрено се надявам да не изпълнят този мандат. На 4 февруари сутринта представители на БСП пристигнаха с папка с готов състав на правителство, бях смутен от този факт, защото трябваше да внеса папката в парламента, където имаха мнозинство. Втори мандат на БСП означаваше демонстрациите да продължат и имаше опасност от гражданска война. Тогава не взех папката и им казах, че не мога да направя това, бях на ръба на конституционните си права, чудейки се как да постъпя. Свиках КСНС, на съвета всички партии се изказаха против правителство на БСП и тогава социалистите върнаха мандата”, разказа още Петър Стоянов. И заключи: "Това беше закъснял отказ, но все пак отказ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай