За България - само солидарност

Шефовете на Европейския съвет и Еврокомисията само хвалят България

За България - само солидарност | StandartNews.com

България получи само обещания за солидарност от брюкселските топ бюрократи в деня, в който бяха дадени 700 млн. евро на Гърция, за да се справя с проблема с мигрантите. 

Дават €700 млн. на Гърция за справяне с мигрантите

Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, разбирателство, мирно и приятелско решение на конфликтите, които има в нашия регион, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Срещата се състоя в правителствената зала на Летище "София" и продължи почти два часа.

По време на днешната среща е обсъждана актуалната обстановка във връзка с мигрантския натиск и събитията в Сирия, Борисов ги е информирал за срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, състояла се вчера в Анкара.

Убедени сме, че само с разбирателство може да разрешим и мигрантската криза в нашия регион, и не само нея, добави Борисов. По думите му, проявяваме воля, търпение и искаме да живеем в мир в региона. За посещението на границата той каза, че са видели нашите заграждения. Видяхме как сме подредени, България е за пример, добави той.

По-рано през деня премиерът е посрещнал Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел на ГКПП "Капитан Петко войвода", след посещението им в Гърция. Тримата са облетели с хеликоптер част от южната граница на страната ни, която е външна за Европейския съюз; Борисов е запознал гостите с въведените мерки, гарантиращи сигурност за целия ЕС.

Фон дер Лайен посочи, че в лицето на Бойко Борисов виждат не само приятел, но и истински европеец. Тя каза, че са обсъждали проблема с миграцията и как да се работи с Турция в региона. За нас беше много интересно, ценно и важно да се поучим от огромния опит, който има премиерът тук, в региона, и добросъседските отношения, които има с останалите страни, каза председателят на ЕК.

Шарл Мишел отправи благодарност за отличното сътрудничество, което има България с ЕС. И днес успяхме да се убедим колко ангажирани сте да опазите границите на България, и това е важно не само за България, но и за ЕС, каза той. Виждаме всички усилия, които до момента сте положили и продължавате да полагате за опазване на границата, допълни Мишел. По думите му, можем да разчитаме на европейската солидарност, ако имаме нужда, те са готови да ни подкрепят. Той посочи, че държавите членки на ЕС трябва да действат заедно, за да са по-ефективни на международно равнище. Имаме нужда да сме обединени и с визия за бъдещето, каза Мишел и допълни, че срещата днес е помогнала да разберат по-добре общите предизвикателства, пред които сме изправени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай