Юрист: Служебно правителство създава напрежение

Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми

Юрист: Служебно правителство създава напрежение | StandartNews.com

Съставянето на служебно правителство е в разрез с това, което имаме в нашата Конституция. В момента виждаме, че това е част от проблема за разсичане на конфликта между институциите и протестиращите, заяви в интервю за БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, политик в годините на прехода.

Тя подчерта, че е убеден привърженик на парламентарната демокрация и парламентарното управление.

„Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол. Единственият, който може да го контролира, е президентът... Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми“, обясни Михайлова.

Според нея най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.

По повод протестите проф. Михайлова посочи, че са налице две права – това на придвижване и това на събрание и манифестации.

„И двете права могат да бъдат ограничавани… Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест, кметът трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията. Имаме конкуренция на две права едно към друго… В нашата Конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест, да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора“, посочи юристката.

„Не смятам, че Конституцията е остаряла, но не означава, че в нея всичко е съвършено. Привърженик съм на промени в части, по които са уредени въпросите. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание“, категорична бе Екатерина Михайлова.

По повод процедурата по импийчмънт проф. Михайлова коментира, че „това е доста сложна и изисква високо мнозинство от 2/3 от народните представители да подкрепят такова искане“. „Процедурата може да стартира, но се съмнявам, че ще приключи“, изрази мнението си конституционалистката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай