Йордан Цонев: Има и хипотеза Атанас Чобанов да не е заплашван

ДПС са разгледали проблема още в понеделник и с писмо са сезирали съответните служби

Йордан Цонев: Има и хипотеза Атанас Чобанов да не е заплашван | StandartNews.com

Чрез декларация от парламентарната трибуна ДПС осъди днес заплахата срещу журналиста Атанас Чобанов. Разследващият репортер съобщи преди дни, че е предупреден от службите на чужда държава, че животът му е в опасност заради дейността му.

По този случай ДПС са сезирали съответните служби, защото смятат, че в европейска България не може да има съмнения за заплахи, независимо за какво става въпрос в разследванията на Чобанов, заяви Йордан Цонев.

Той припомни, че от парламентарната група на ДПС са разгледали проблема още в понеделник и с нарочно писмо са сезирали съответните служби.

„В европейска България не може да има каквито и да било съмнения дори за заплаха на журналист, независимо от това какви позиции той защитава. Компетентните органи трябва да проведат съответното разследване и да кажат на българското общество има ли заплаха, откъде идва тя, и да бъдат наказани съответните хора с цялата строгост на закона. Ако няма заплаха, това също трябва да бъде установено от компетентните органи. Ние сме си свършили работата от ДПС, категорично подкрепяме тезата, че в нито една европейска страна трябва да има съмнения, че журналист може да бъде заплашван от когото и да било“, подчерта Цонев.

Съществува хипотезата обаче и да няма, което отново трябва компетентните органи да го установят и да кажат защо се подава такъв сигнал, ако няма такава заплаха, посочи той.

Тук внушенията за "Магнитски" ги оставям на вашата съвест, добави депутатът от ДПС.

Последната му реплика бе по повод на изявление от "Демократична България" призоваха правоохранителните органи бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста и да обявят дали тези заплахи наистина идват от лица, засегнати от санкциите на глобалния закон "Магнитски", както самият Чобанов предполага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай