Йончева свикала цензурирана конференция в София

Сред поканените да вземат участие в конференцията са основно представители на ЕП, подкрепили срамната за страната ни резолюция за България

Йончева свикала цензурирана конференция в София | StandartNews.com

Вера Йоурова - бивш европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете в комисията „Юнкер“, която към момента е зам.-председател на Европейската комисия с ресор „Ценности и прозрачност“, е привикана да дойде чак в София, за да стане част от конференция, на практика легитимираща цензурата, съобщава "Правен свят".

От свои източници медията научила, че на 12 октомври от 15 ч. в София, хотел "Балкан", Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, е домакин на международна конференция за „свободата на медиите в България“. Изненада буди обаче, че сред поканените да вземат участие в конференцията са основно представители на Европейския парламент, подкрепили срамната за страната ни резолюция за България, в която се настоява за ратифициране на противоконституционната Истанбулска конвенция, както и медии близки или собственост до олигархичния кръг „Капитал“ на подсъдимия Иво Прокопиев.

Панелисти  по време на събитието пък ще бъдат Елена Йончева, Рамона Стругариу, евродепутат от “Обнови Европа”, Павол Сзалай от “Репортери без граници”, Патрик Пенинкс, ръководител на отдел "Информационно общество" в Съвета на Европа, Стояна Георгиева, главен редактор на mediapool.bg, Силвия Великова, журналист от Българско национално радио, Галя Прокопиева, изпълнителен директор на "Икономедиа", Светослав Терзиев, журналист от СЕГА, Къдринка Къдринова, журналист от Барикада и СБЖ. Модератор на събитието ще бъде Георги Готев – издател на EURACTIV-България – който от своя страна е свързан с евродепутата от БСП Иво Христов, от когото се твърди, че получава съответно заплащане по договор като „доставчик на услуги“.

Любопитен детайл в случая е, че въпреки предварително обявената тема за „свобода на медиите“ на събитието не са били поканени представители на другите две най-влиятелни в Европа медии като Politico и Eureporter. Не са били поканени и представители на българските медии, които се разграничават от политиката на Иво Прокопиев и близките му журналисти.

В тази връзка „Правен свят“ се свърза с бившия евродепутат Николай Бареков, който към момента работи за Eureporter за коментар по темата. В отговор на въпроса дали медията е била поканена да присъства на конференцията, която между другото се заплаща със средства от специализиран фонд на ЕС, Бареков посочи, че нито Eureporter, нито колегите им от Politico са получили покана за участие в събитието. Нещо повече от Eureporter дори са отправили няколко въпроса до еврокомисар Йоурова относно евентуалното и присъствие на подобен форум, което очевидно цели единствено легитимация на цензурата в България и все по-засилващото се разделение между медиите. Първият въпрос отправен до Йорува от Eureporter се отнася до това дали тя е запозната с факта, че участниците в събитието са подбрани по неясни критерии, като между тях липсват представители на някои от най-влиятелните медии в Брюксел и България. Вторият въпрос касае това дали Йоурова е запозната с факта, че част от домакините на форума са медии, собственост на български олигарси, част от които подсъдими за тежки престъпления.

Комисар Йоурова все още не е отговорила на въпросите на Eureporter, но евентуалното й присъствие на цитирания форум би събудило сериозно притеснение относно това защо европейски комисар би взел участие в събитие, което очевидно е част от добре организираната вътрешнополитическа кампания в България от страна на определен политико-олигархичен кръг със собствени икономически интереси от дискредитирането на страната и защо би легитимирала позициите на конкретни медии и журналисти за сметка на всички останали работещи в сферата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай