Янев: Планът ще даде импулс на индустрията и бизнеса

България официално ще внесе Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия в петък

Янев: Планът ще даде импулс на индустрията и бизнеса | StandartNews.com

Според мен внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост е навременен акт, това, което сме поели като ангажимент, предвид необходимостта този план да е инструмент, който да работи в интерес на българските граждани, да решава социални и политически проблеми, така и да даде импулс на българската индустрия и бизнес, за осъвременяването им в духа на 21 век, да има по-производителна икономика с продукти с по-висока добавена стойност.

Това заяви премиерът Стефан Янев по повод приемането на Националния план за възстановяване и устойчивост от Министерския съвет.

"За мен е чест да обявя, че актуалната версия на този План беше финализирана и утре ще бъде изпратена. Въпреки тежкото наследство и безпрецентната политическа ситуация, смятам, че защитихме тези 12,9 млрд. лева. Това е програма за дългосрочни инвестиции и реформи. Те ще дадат тласък на българската икономика и ще подпомогне благосъстоянието на гражданите. Това е ресурс и инструмент, който е европейският отговор на кризата", посочи вицепремиерът Атанас Пеканов, който е ресор именно Националния план за възстановяване и устойчивост, който България официално ще внесе в ЕК на 15 октомври.

Проектът съдържа 46 реформи и 59 инвестиционни проекта. Според Пеканов е поставен по-силен акцент върху декарбонизацията , ще укрепи социалната и икономическата устойчивост, по-силен фокус в социалната сфера - здравеопазване, образование. Спрямо априлската версия на проекта (бел. ред. - на правителството на бившия премиер Бойко Борисов), този проект има 13 повече проекта, изтъкна още вицепремиерът.

Относно крайната дата за затваряне на въглищните централи у нас заради Зелената сделка, Пеканов поясни, че е въпрос на преговори с Европейската комисия. 2038 г. и 2040 г. са индикативни дати, като страната ни ще преговаря за 2040 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай