Янев каза има ли промяна в позицията ни за РСМ

В Скопие се надяват идната седмица да получат зелена светлина за начало на преговори за присъединяване към Евросъюза

Янев каза има ли промяна в позицията ни за РСМ | StandartNews.com

Няма промяна в позицията на България по отношение на Република Северна Македония, заяви по време на днешния блиц контрол в Народното събрание служебният премиер Стефан Янев. Оглавяваният от него кабинет е приел вчера позицията на страната ни за предстоящия идната седмица Съвет "Общи въпроси" в Брюксел:

"Позицията, българската, която многократно е коментирана, тя е известна, публична е - с така наречените 5 + 1 точки  - това е схемата, по която могат да продължат разговорите. И се надяваме на добронамерено отношение от нашите колеги от Република Северна Македония, така че да се получи този необходим диалог, да се преодолеят различията, за да може да се даде дата за първата конференция и, съответно, да започнат преговорите на тази държава с Европейския съюз".

В Скопие се надяват идната седмица да получат зелена светлина за начало на преговори за присъединяване към Евросъюза.

Междувременно днес започна двудневно онлайн заседание на съвместната историческа комисия, която изостава значително в работата си.

А "Галъп интернешънъл" публикува данни от свое допитване, които показват, че 71 процента от българите приемат, че най-важно е да бъдат уредени отношенията на Скопие със София, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане членка на Европейския съюз. На обратното мнение са 7,5 на сто. Останалите се колебаят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай