Възрастните хора на пазар само от 5 до 8 сутрин

Новата мярка огласи премиерът Бойко Борисов в Калофер

Възрастните хора на пазар само от 5 до 8 сутрин | StandartNews.com

Да се направи така, че магазините да работят с възрастни хора само от 5 до 8 сутрин – тази мярка обсъжда оперативният щаб за коронавируса, стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов в Калофер.

„На областно ниво - в големите градове да се проверяват колите - кой отива на работа, до аптека, до магазина. Така че сега я пишат заповедта и я пускаме, но вече се изпълнява”, каза още Борисов.

По време на инспекцията премиерът обяви, че е разпоредил на здравния и вътрешния министри да се предприемат мерки за ограничаване на събирането на хора в паркове и градини. Националният оперативен щаб обсъжда и възможността да се въведат определени часове в магазините, в които да могат да пазаруват само възрастни хора.

Първите 2000 бройки защитни облекла вече се произвеждат от „Интендантско обслужване“ и до края на следващата седмица ще бъдат доставени. Това докладва директорът на предприятието по време на инспекция на министър-председателя в сградата на предприятието в Калофер. На ден се шият по над 200 броя, а в производствения процес участват 100 служители при стриктно спазване на дистанция помежду им и дезинфекция на работните помещения.

Доставките на специалния плат за ушиване на защитните облекла от Габрово се извършват по график, стана ясно още по време на инспекцията. Премиерът Борисов пое ангажимент държавата да се намеси в ускоряването на доставките на специално лепило от Германия, което също се използва в изработката на облеклата. Навсякъде в Европа са създадени зелени коридори и с помощта на полиция камионите с важни доставки и материали ще се движат ускорено, каза още Борисов.

„Работете! Всички доктори, сестри, санитари, лаборанти очакват продукцията от тук, разчитаме на вас. Действайте максимално. Каквото си произведем ние – това е“, обърна се премиерът към служителките в „Интендантско обслужване“. Защитни облекла ще бъдат осигурени и за доброволци и здравни медиатори, които подпомагат медиците и органите на реда.

В края на инспекцията заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов докладва на Бойко Борисов за хода на провеждането на разпоредената от премиера тренировка по разгръщане на полева болница в спортна зала „Арена Армеец“ в София. В тренировката участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Тренировката се ръководи от Националния оперативен щаб.

Към настоящия момент се провежда първият етап, който ще продължи до края на деня – първоначално разполагане на полева болница в спортна зала. Вторият етап от тренировката ще е – окончателно оборудване на болницата с необходимото медицинско оборудване и материали. Третият етап ще бъде – готовност за функциониране. Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов информира, че в държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай