Връщаме до дни 6 млн. за скандалните джипове

Автопроизводител може да е подал сигнала до ОЛАФ

Връщаме до дни 6 млн. за скандалните джипове | StandartNews.com

Съдът ще реши кой е виновен за нередностите в обществената поръчка за джиповете за МВР, но България ще връща парите - веднага. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. Той не се ангажира дали възстановяването на 6-те милиона за джиповете ще стане още в понеделник, но обясни, че практиката на Европа е парите да се връщат веднага. Най-вероятно това ще се случи до максимум 2-3 седмици.  

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът с джиповете в нова фаза

Скандалът с джиповете не влияе добре на реномето на президентската институция, но не бих използвал термина „позор”, каза Дончев, коментирайки декларацията срещу Румен Радев на ПГ на ГЕРБ. В нея дейността на президента бе наречена позор.

Дончев бе категоричен, че не ГЕРБ е подала сигнала за разследването към ОЛАФ. Европейската служба за борба с измамите не работи с политически партии. Не знам кой е подал сигнала, не е ГЕРБ. Но професионалният ми опит показва, че може да е друг производител на автомобили, много често се случва, каза Дончев.

ОЛАФ уличи в разследване България, че параметрите на обществената поръчка за 350 високопроходими джипа за МВР са променени. И вместо високопроходими, у нас са доставени джипове за градски условия. ОЛАФ препоръча на прокуратурата да започне разследване, което Спецпрокуратурата вече води. ГЕРБ и президентството влязоха в огромен спор кой е виновен. Радев обяви, че отговорност трябва да се търси от втория и третия кабинет на Борисов. Румяна Бъчварова пуснала поръчката, Валентин Радев разписал договора. Според него обаче България получава 290 джипа. ГЕРБ контрира, че разследването на ОЛАФ е за промяна на показателите в поръчката, направени от служебния вътрешен министър Пламен Узунов. Прокуратурата присъедини разследването срещу Узунов към вече заведеното срещу него – за търговия с влияние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай