Каракачанов: Модернизацията на армията продължава

Няма преговори с контрагентите по отношение на проектите, но това не е фатално

Каракачанов: Модернизацията на армията продължава | StandartNews.com

Кризата в икономиката заради коронавируса няма да се отрази на бюджета за модернизацията на българската армия. Към момента разчетите са да не бъдат пипани бюджетите за проектите, свързани с двата нови кораба, с модернизацията на танковете Т-72, планираните ремонти на някои от ракетните комплекси, всичко да се движи по график, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в местността "Костина" край тетевенското село Рибарица, предава БТА.

По думите му забавянето се свежда в това, че два месеца и половина няма преговори с контрагентите по отношение на проектите, но това не било фатално.

На въпрос за намаляване на ставката на ДДС за някои сектори, той каза, че по този начин ще се облекчат хората от туристическия бранш, най-вече ресторантьорите, които през последните два месеца и половина понесоха големи загуби.

"Тази мярка е временна. Идеята е да се изсветли този бизнес. Ако това даде необходимия ефект, намалената ставка може да остане вечно, но в противен случай следващото правителство ще има основание да възстанови старата ставка. Всичко зависи от самия туристически бранш", посочи Каракачанов.

По думите му идеята е да се подпомогне този отрасъл в икономиката, който е в най-затруднено положение.

Министърът на отбрана коментира още, че решаването на проблема с битовата престъпност трябва да стане държавна политика. Според него полицията си върши работата, но проблемът трябва да се реши фундаментално чрез реална интеграция на циганското население.

"То не само да бъде възпитано, че освен права, има и задължения, но и да бъде накарано реално да ходи на училище, да получава нормално образование и лесно да си намира работа на пазара на труда. Въпреки изхарчените милиарди левове, по думите му, за фиктивна интеграция, ефектът е обратен - нивото на неграмотност се увеличава, както и на престъпността в гетата.

"Политиците е крайно време да погледнат в очите проблема и да имат достатъчно кураж", заяви още Каракачанов пред медиите.

В м. "Костина" край тетевенското село Рибарица министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи новите пагони на военнослужещи от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски".

Това стана на тържествен ритуал на лобното място на патрона на училището в местността "Костина" край тетевенското село Рибарица, посветена на 144-ата годишнина от гибелта Бенковски.

За пръв път от 2002 г. възстановеното Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" отбеляза своя патронен празник. Присъстваха висши военни, курсанти, политици и граждани.

Вицепремиерът Каракачанов връчи новите пагони на военнослужещи от състава на висшето училище, повишени в звание "полковник", "подполковник" и "майор". Той награди преподаватели и представители на командването за заслуги във военно-образователната дейност. На началника на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиян Радойски Каракачанов връчи грамота на бойното знаме на висшето училище във връзка с възстановяването на дейността му. Бригаден генерал Радойски получи и плакет на Община Тетевен по случай възраждането на училището.

По думите на министъра на отбраната плановете са Висшето военновъздушното училище да стане едно от най-елитните в света, така както е с Висшето военноморско училище /ВВМУ/.

"В началото на тази година излезе световната класация и нашето Военноморско училище е на второ място в света като ниво на образование. Това съм поставил като задача на новия началник на Военновъздушното училище - след пет години да можем да се гордеем, че е в елита на висшето образование в света. Макар че след 17 години прекъсване има много неща, които трябва да се решават", посочи Каракачанов.

По думите му ние, като българи, трябва да следваме паметта и примера на нашите национални герои, които показаха, че българинът, когато има кауза, ясна визия за бъдещето и когато има кураж и смелост да се бори за своите каузи, успява да ги постига.

"Разчитайте преди всичко на вашите умения, това което ще научите от вашите командири, разчитайте на своята воля, сила и тогава и другите ще ни уважават и тогава и другите могат да искат и да ни помогнат. Всичко зависи от нашите собствени задружни сили, беше казал Левски. Именно по пътя на Апостола тръгнаха Бенковски и неговите млади последователи, които за няколко месеца приготвиха роба за една епопея. Една епопея, която стресна света и поне будната съвест в този свят се размърда, благодарение на което днес ние живеем в държава, която е суверенна и се нарича България. Не забравяйте делото на героите на Априлското въстание, следвайте техния път", обърна се към бъдещите офицери от българската авиация министърът на отбраната.

За делото и героизма на Бенковски и загиналите в Априлската епопея припомни кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева.

С тържествен ритуал курсантите на Висшето военновъздушно училище отдадоха почит и поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски на лобното му място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай